Новини
12 Грудня 2021
1 031

Цифрова нерухомість: У метавсесвіті можна придбати ділянки й будівлі — наскільки це вигідно?

Одна з перших, хто увійшов до цього бізнесу — Metaverse Group, яка керує віртуальним світом

Розвиток метавсесвітів сформував новий ринок нерухомості. Тепер ті, у кого вистачає грошей та сміливості, можуть придбати цифрові ділянки та будівлі — від концертних майданчиків і торгових центрів до будинків і пам’ятників, повідомляє Vox.

Видання зазначає, що наразі безліч компаній, зокрема й Meta, створюють власні метавсесвіти. Вони сподіваються, що скоро там збиратимуться люди, які матимуть вигляд цифрових аватарів, щоб грати, робити покупки та взаємодіяти з рекламою.

Одна з перших, хто увійшов до цього бізнесу, — Metaverse Group — керує віртуальним світом під назвою Decentraland. Нещодавно Token.com, батьківська компанія Metaverse Group, оголосила про те, що “дільниця в центрі району Fashion Street у Decentraland” була продана за рекордні $2,5 млн. Новий власник зможе отримувати гарний прибуток, якщо Louis Vuitton захоче відкрити там магазин.

Під час угоди не використовувалися реальні гроші. Цифрова нерухомість була продана за 618 тис. MANA — це криптовалюта, що використовується в Decentraland.

“Уявіть, що ви приїхали до Нью-Йорка, коли там ще нічого не було, і у вас з’явилася можливість купити квартал Сохо”, — розповів співзасновник Metaverse Group Майкл Горд.

Сохо — елітний район Нью-Йорка з великою кількістю бутиків і галерей. Наразі там неможливо придбати нерухомість. Горд вважає, що те саме станеться з метавсесвітом.

Усе це може спантеличити: хто ж платитиме реальні гроші за право на володіння частиною віртуального світу, який ще не добудований і ніколи не існуватиме в реальності?

Проте останніми роками багато людей вкладають мільйони у цифрові активи, такі як NFT і криптовалюти, й очікуючи, що в майбутньому інші заплатять за них ще більше. Ті самі очікування покладаються і на віртуальну нерухомість. А найпривабливіше — можливість заробляти, здаючи її в оренду або продаючи рекламу.

Нова епоха розвитку інтернету

По суті, концепція метавсесвіту не дуже відрізняється від ранньої ери інтернету. З кінця 1980-х років за допомогою мови програмування для інтернету (HTML) люди почали створювати сайти, що містили контент або пропонували послуги. Зрештою, коли ці сайти залучили велику аудиторію, їх власники почали заробляти на рекламі та підписках. Проте основна відмінність у тому, що інтернет за умовчанням був безплатним, а метавсесвітами, схоже, володітимуть великі компанії.

Незадовго до того, як Facebook змінила назву на Meta, Марк Цукерберг повідомив інвесторів, що протягом року компанія витратить понад $10 млрд на розвиток метавсесвіту. “Іншим буде важко змагатися із такими сумами”, — зазначає видання. Проте деякі все ж таки намагаються.

Наразі цифрову ділянку можна купити не тільки в Decentraland, а й у таких метавсесвітах, як Somnium Space, Sandbox та Upland. Компанія Spotselfie, яка розробляє програму доповненої дійсності, також незабаром почне продавати віртуальну нерухомість через функцію Spotland.

Нерухомість від Spotselfie буде пов’язана із GPS-координатами реального світу. Її можна буде придбати за криптовалюту цього метавсесвіту, подібного до MANA з Decentraland. Користувач отримує право володіти радіусом навколо GPS-координати. Якщо Spotselfie почне продавати рекламу в цьому місці, то власнику дістанеться певний відсоток.

Основна відмінність метавсесвіту Spotselfie — це доповнена, а не віртуальна реальність. Щоб її побачити, потрібно навести камеру смартфона на реальну локацію, та програмне забезпечення Spotland накладе цифровий світ з рекламою та іншим на екран.

Можливо, так виглядатиме майбутнє. Коли (або якщо) окуляри змішаної реальності увійдуть у широке вживання, ми прогулюватимемося, спостерігаючи за зіткненням реального та цифрового світів. Деякі аналітики вважають, що Apple випустить такі окуляри вже 2022 року.

Однак поки що до кінця не зрозуміло, кому саме належатимуть майбутні метавсесвіти. Співзасновник Spotselfie Рей Шінглер сподівається, що, пропонуючи користувачам можливість купувати ділянки, його технологія привнесе свого роду демократичний дух Web 1.0 у віртуальний світ, що зароджується.

“Я намагаються придумати спосіб, у якому користувачі отримуватимуть щось, перебуваючи в додатку, та зможуть контролювати метавсесвіт”, — розповідає Шінглер. З іншої сторони, очікування Марка Цукерберга щодо метавсесвіту можуть не виправдатися.

Може статися так, що не багато людей захочуть блукати віртуальним світом, зустрічатися з іншими аватарами й купувати NFT за криптовалюту. Можливо, не кожному буде до душі безкрайній віртуальний простір, переповнений рекламою та здатний відстежувати дії небаченими раніше способами.

Однак, якщо метавсесвіт все ж таки стане наступним кроком у розвитку інтернету, то придбати її частину можна вже зараз. І варто поспішити.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Facebook змінила свою корпоративну назву на Meta у межах масштабного ребрендингу. Про це заявив Марк Цукерберг на презентації Connect, що була присвячена метавсесвіту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram