Новини
29 Квітня 2022
611

Ринок праці на сьогодні: З початку війни кількість вакансій скоротилася у 20 разів

Війна примусила бізнес скорочувати та оптимізувати свою діяльність

В Україні у квітні кількість відкритих вакансій скоротилася у 20 разів, якщо порівнювати з довоєнним періодом. Про це йдеться в аналітичному огляді ринку праці, підготовленим експертним центром кадрового порталу grc.ua.

“Війна примусила бізнес скорочувати та оптимізувати свою діяльність, частина компаній взагалі припинила існування. Українські спеціалісти, які втратили роботу через переїзд в інші міста або через скорочення чи звільнення, активно шукають роботу. Однак попит на роботу значно перевищує пропозиції. У квітні відкритих вакансій в цілому в Україні у 20 разів менше, ніж у довоєнний період. В пріоритеті українських компаній збереження та підтримка наявних працівників”, — йдеться в повідомленні.

У дослідженні зазначається, що відкриваються вакансії переважно на заміну співробітників, які виїхали, або підприємства після релокації шукають працівників на новому місці.

При цьому з початку війни переважна більшість компаній (78%) здійснили непопулярні заходи стосовно своїх співробітників.

“Чверті опитаних не виплатили заробітну плату. Звільнили або скоротили працівників у 16,5% компаній, 10% відправили у відпустку своїм коштом. Чверть опитаних, якщо й працює, то отримує неповну виплату заробітної плати. Найбільше респондентів відповіло, що їм скоротили заробітну плату більше ніж на 30%”, — зазначається у повідомленні.

Дані були отримані внаслідок бліцопитування, проведеного кадровим порталом grc.ua у березні 2022 року. В опитуванні взяли участь 311 компаній осіб з різних галузей та регіонів України.

Як писали раніше Investory News, представники бізнесу просять уряд забезпечити можливість виїзду за кордон для працівників, заброньованих підприємствами на період воєнного стану. Не всі зустрічі можливо проводити у форматі онлайн і не всі угоди можуть бути підписані електронними підписами.

Тим часом у Польщі через повернення українців додому не вистачає чоловіків. Усього з початку війни до Польщі в’їхало 2,8 млн громадян України, виїхало 756 тис. Від відсутності на ринку праці українських чоловіків найбільше потерпають будівельна, автомобільна галузь, важка промисловість.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram