Новини
6 Серпня 2021
1 084

Ринок офісної нерухомості Києва: Підсумки першого півріччя

Посилилася тенденція до оренди повністю готових офісних приміщень “під ключ”

Згідно з підсумками першого півріччя 2021 року сукупна орендна площа професійних об’єктів у Києві становить трохи більше ніж 2 млн м². У структурі пропозиції за площею клас А охоплює 25%, В і С — 75%, пише Finance.ua.

Близько 52% офісних приміщень введені в експлуатацію до 2010 року й тепер морально і технічно застаріли. Тому всупереч перманентному локдауну спостерігається інтерес інвесторів і девелоперів до ринку офісної нерухомості.

З середини 2020 року активно реанімуються заморожені та відкладені проєкти. Застарілі торгові центри, готельні комплекси, підприємства і фабрики реконструюють в офісну нерухомість.

На різних стадіях будівельної готовності сьогодні перебувають і анонсовані до відкриття у 2021—2022 роках 32 бізнес-центри загальною GLA (Gros Leaseble Area) 668 868 м² (без урахування великомасштабних об’єктів).

На червень 2021 року вартість оренди за 1 м²/місяць у класі А становила $20−25 без урахування ПДВ, OPEX, КП і коефіцієнтів BOMA, в класі В і В+ — $16-20.

Внаслідок виходу нової пропозиції зростає вакантність. Тож, у бізнес-центрах класу А вона становить 10%, у бізнес-центрах класу В, В+ — 10-15% з тенденцією до збільшення.

Наприкінці 2020 року збереглася тенденція до зменшення орендованих площ. Посилилася тенденція до оренди повністю готових офісних приміщень “під ключ”, зокрема повністю обладнані робочі місця. Більш дрібні та середні орендарі (особливо ті, хто не готовий вкладати гроші в ремонт, поліпшення, меблювання приміщень) розглядають альтернативні варіанти для зміни офісу.

Нагадаємо, попит на оренду житла в Україні поточного року зріс на 20-25% проти 2020-го, хоча він і дотепер не досягає пікових показників 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram