Новини
3 Серпня 2021
594

В Україні попит на оренду житла зріс на 25%

За словами експертів, з початку року зафіксовано підвищення орендних ставок

Попит на оренду житла в Україні поточного року зріс на 20-25% проти 2020-го, хоча він дотепер не досягає пікових показників 2019 року, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар президента Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Юрій Піта.

“Протягом 2021 року відбувається повільне підтягування вартості найму до показників кінця 2019 року. Але це відбувається без будь-яких відчутних цінових стрибків”, — зазначив він.

За даними АФНУ, з початку року зафіксовано підвищення орендних ставок. В залежності від якісних характеристик квартири середні показники зростання цін варіюються від 10% до 15%.

“Найзначніше зростання ставок відзначене для “соціальних” малогабаритних квартир у будинках старої забудови, розташованих поблизу станцій метро або транспортних вузлів”, — розповідає Піта.

За його даними, максимальне збільшення цін зафіксовано в найбільших містах України — Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі та Києві (майже 15%). В інших обласних центрах зростання цін менш відчутне — від 5% до 10%.

Експерт також зазначив, що формування цін відповідно до попиту відбулося у квітні-травні й до середини серпня вони будуть залишатися незмінними.

До кінця року, на думку Піта, при збереженні нинішньої соціально-економічної ситуації в цьому сегменті нерухомості навряд чи можливі якісь несподівані події, здатні вплинути на ціноутворення. За прогнозами АФНУ, до кінця 2021 року вартість оренди може зрости в середньому ще на 10-15% і повернеться до показників 2019 року.

“Зростання орендної плати може максимально досягти ще додаткових 15%. Отже, за підсумками року вартість оренди квартир зросте на 25-30% і буде відповідати “доковідним” цінам”, — зазначив він.

Як писали раніше Investory News, іпотечна програма, яка реалізується Урядом за ініціативи президента України через Фонд розвитку підприємництва, не вплинула на обсяги продажів. Причина — умови Програми не влаштовують позичальників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram