Новини
14 Травня 2020
1 091

Рейтинг: Як пандемія змінила світовий бізнес

Американський Forbes представив черговий, 18-й за рахунком, рейтинг найбільших публічних компаній

Американський Forbes представив черговий, вже 18-й за рахунком рейтинг 2000 найбільших публічних компаній світу, який складається на основі індексної оцінки чотирьох показників – виторгу, прибутку, активів і ринкової вартості.

Цього року рейтинг – свого роду індикатор того, в якому стані підійшов світовий бізнес до викликаної COVID-19 кризи, та який ефект уже зробила пандемія й пов’язані з нею обмеження по всьому світу.

У більшій частині компаній-учасниць рейтингу Forbes 2000 з минулого року значно знизилася ринкова вартість – на понад 4%. При цьому прибуток у першому кварталі був мізерним – позначився коронавірус. У результаті сумарний прибуток учасників рейтингу знизився на 2,9%, а виторг й активи зросли – на 2,7 і 7,9% відповідно.

Китай зміцнює позиції

Торішні торгові суперечки між Пекіном і Вашингтоном тепер здаються незначними розбіжностями – у Дональда Трампа тепер претензії до Китаю набагато серйозніші, пов’язані з поширенням епідемії COVID-19.

У списку найбільших приватних компаній світу у Китаю все стабільно. Число китайських компаній в рейтингу зростає восьмий рік поспіль – тепер серед найбільших 2 тисяч приватних компаній 324 представники КНР. Китай таким чином, у порівнянні з минулим роком, дещо скоротив відрив від США, від яких у рейтингу 588 компаній.

Восьмий рік поспіль найвище місце в рейтингу займає Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) з активами у $4,3 трлн. Велика четвірка китайських держбанків (ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China і Bank of China) цього року потрапила в першу десятку рейтингу. У той час як банк JPMorgan Chase, який займає найвищу позицію серед американських компаній опустився на одну сходинку – третє місце.

Провал авіакомпаній

Особливо важкими останні місяці були для авіакомпаній, попит на послуги яких опустився навіть нижче, ніж був після терактів 11 вересня 2001 року. У результаті найбільший світовий авіаперевізник American Airlines опустився з 372-го місця на 967-е – у першому кварталі 2020 року збиток компанії склав $2,2 млрд.

Чемпіони періоду карантину

Утім, не всі компанії постраждали від пандемії – завдяки онлайн-шопінгу найбільші гравці в e-commerce Amazon, Alibaba і Walmart (22-е, 31-е і 19-е місця) поліпшили свої позиції в рейтингу. Новачків – організатора відеоконференцій Zoom і корпоративного месенджер Slack, які провели IPO  минулого року, також можна назвати бенефіціарами нових реалій роботи з дому.

Не найкращий рік для нафти

На фоні падіння попиту на енергоносії та скорочення польотів й поїздок через епідемію, нафтогазові компанії скоротили свою присутність у рейтингу – зі 110 до 101 учасника.

Водночас нафтовий гігант Saudi Aramco дебютував у рейтингу відразу на 5-е місце. Саудівська держкомпанія, світовий лідер за обсягом видобутку й експорту нафти, минулого року провела найбільше IPO в історії, наразі це найбільша компанія у світі за ринковою капіталізацією ($1,68 трлн).

Галузь-лідер – банки та фінансові компанії, з цієї сфери у рейтингу 439 учасників (21,95% списку). Технологічний сектор тільки на другому місці (161 компанія), будівельний сектор на третьому (137 компаній) та страхові компанії – на четвертому (111).

Бізнес сконцентрувався

Усього на десять країн припадає три чверті учасників Forbes 2000. Причому більш ніж половина компаній зі списку – всього з трьох країн. Ось лідери за кількістю представників у списку в порядку убування: США – 558, Китай – 324, Японія – 217, Великобританія – 77, Канада – 61, Південна Корея – 58, Франція – 57, Німеччина – 51, Індія – 50, Тайвань – 43.

Стрибки фармацевтів і страховиків

У рейтингу відразу шість компаній, які увійшли до першої сотні, подолавши як мінімум 50 ступенів. Причому найзначніший стрибок, з 409-го на 40-е місце, зробила американська фармацевтична компанія CVS Health.

Серед цієї шістки є ще одна компанія з фарми – британська GlaxoSmithKline (перейшла зі 147-го на 97-е місце), медичний страховик Cigna (зі 149-го на 63-е), страховик життя China Life Insurance (зі 105-го на 37-е), військово-промислова Raytheon (з 303-го на 86-е) і виробник техніки General Electric (c 388-го на 53-е).

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Forbes опублікував рейтинг найбільших приватних компаній США – 12-й рік поспіль його очолила агрокомпанія Cargill, яка працює в тому числі й в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram