Новини
1 Червня 2021
923

PwC: Капіталізація 100 провідних світових гігантів за рік досягла рекордного максимуму

Серед американських компаній показник зріс на 57%, китайських — 42%, а європейських — 18%

Ринкова капіталізація 100 найбільших компаній світу за рік, що завершився у березні 2021 року, зросла на 48% і досягла рекордних $31,7 трлн. Про це йдеться в результатах щорічного дослідження PwC, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що Apple Inc. повернула собі перше місце за ринковою вартістю, випередивши Saudi Aramco (2-е місце) і Microsoft Corp. (3-є місце). “Капіталізація Apple у січні 2021 року сягнула рекордних $2,4 трлн”, — зазначають у PwC.

Ринкова капіталізація Tesla Inc. зросла з $96 млрд у березні 2020 року до $641 млрд у березні 2021 року — таким чином, зростання становило 565% і було максимальним серед 100 компаній рейтингу.

Китайська платформа доставки їжі Meituan показала друге за величиною зростання капіталізації — 221%. China Mobile стала єдиною компанією в рейтингу, ринкова вартість якої за даними на березень 2021 року знизилася.

Технологічний сектор залишився найбільшим за капіталізацією ($10,5 трлн). При цьому у всіх секторах, представлених у рейтингу, було відзначено значне зростання ринкової вартості — від 25% до 75%.

Найбільш успішними, окрім технологічної галузі, були циклічні сектори економіки, зокрема — промисловий і сировинний, найменш ефективними — сфери охорони здоров’я, енергетики та житлово-комунального господарства.

США продовжують лідирувати у рейтингу як за кількістю представлених у ньому компаній, так і за їх сукупною капіталізацією. На частку 59 американських компаній, які увійшли до рейтингу, припадало 65% загальної ринкової вартості 100 компаній.

Капіталізація американських компаній у рейтингу зросла за звітний період на 57%. Серед китайських компаній зростання склало 42%, європейських — 18%. Велика Британія опустилася на 10-е місце з 5-го, оскільки зі списку вибули відразу три британські компанії — HSBC, BP ​​і GlaxoSmithKline.

У США відбулося зниження їх відносних позицій з точки зору ринкової капіталізації, й наразі на частку США припадає 65% від загальної ринкової капіталізації 100 провідних компаній світу (березень 2020 року — 61%).

“Коли пандемія COVID-19 охопила світову економіку на початку 2020 року, світовий індекс MSCI знизився на 21%, а волатильність ринку різко зросла, досягнувши піку в 83 пункти 16 березня 2020 року. Найбільші світові компанії не були застраховані від значного зниження капіталізації: вартість 100 найбільших світових компаній знизилася на 15% у першому кварталі 2020 року”, — зазначається в огляді.

Після спаду, що спостерігався на початку 2020 року, світові фондові ринки не тільки відновили втрачені позиції, але й досягли рекордних максимумів. При цьому відновлення економічної активності було підтримано діями урядів і центробанків, що відреагували на наслідки пандемії COVID-19.

Раніше Investory News писали, що ринкова капіталізація компаній великої п’ятірки техгігантів за минулий рік зросла майже вдвічі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram