Новини
31 Серпня 2020
909

Пул активів Дельта Банку продано на 20 мільярдів гривень

Майже 9 мільярдів гривень становив борг фінустанови перед ФГВФО

Фонд гарантування вкладів на “голландському” аукціоні продав пул активів Дельта Банку, в який увійшли права вимоги за кредитами до юридичних та фізичних осіб на 20 млрд грн, повідомляє Finbalance.

Серед відповідних боржників, зокрема — “Херсонський суднобудівний завод”, а також ТОВ “Ті Ел Сі Сістемс”, ТОВ “Український Бізнес-Франчайзинг” і ТОВ “Мерчант Хауз”.

Останні три структури фігурували у матеріалах кримінального провадження Генпрокуратури щодо можливого виведення Дельта Банком за кордон 4,1 млрд грн рефінансування НБУ у 2014 р. через пов’язані між собою українські компанії, окремі службові особи яких водночас були співробітниками Дельта Банку. Власник фінустанови Микола Лагун публічно заперечував можливість таких зловживань.

Переможцем аукціону з пропозицією 46,1 млн грн стало ТОВ “Фінансова компанія “Дата Фінанс”. У держреєстрі власником цієї структури значиться Олег Пекарський.

У липні ФГВФО продав пул активів Дельта Банку, в який увійшли права вимоги до юридичних і фізичних осіб на суму 14,3 млрд грн.

Боржниками за відповідними кредитними угодами є зокрема ТОВ “Факторіал М” (раніше називалося ТОВ “Боні та Клайд”), ТОВ “Антарес-Торгсервіс”, ТОВ ТОВ “Еплада”, ТОВ “Еквіті Ін” (раніше називалося ТОВ “САБ-Р”), ТОВ “Трансінвест Україна”, які фігурували у кримінальних провадженнях щодо можливого виведення Дельта Банком рефінансування НБУ та в публікаціях щодо видачі фінустановою позик для “уявних” компаній.

Переможцем аукціону з пропозицією 30,6 млн грн стало ТОВ “ФК “Інвестохіллс Веста”. Серед засновників цієї компанії — Андрій Волков — екс-глава правління Альфа-Банку, екс-глава Нацкомфінпослуг.

За даними ФГВФО, на початок 2020 р. борг Дельта Банку перед Фондом становив майже 9 млрд грн, а перед НБУ — близько 5 млрд грн (з рефінансу).

ФГВФО заявляв, що ринкова вартість активів Дельта Банку була визначена незалежними оцінниками на рівні 27,4 млрд грн, або 30% від суми, зазначеної “на папері” (94,27 млрд грн).

Раніше Національна поліція повідомила про підозру колишньому власнику “Дельта Банку” Миколі Лагуну в справі про несплату податків на суму понад 30 млн грн.

Північний апеляційний господарський суд наприкінці минулого року за позовом Фонду наклав арешт на активи Лагуна. Суд задовольнив апеляційну скаргу ФГВФО Фонду на ухвалу Господарського суду Києва про стягнення з Лагуна шкоди, завданої банку та його кредиторам у розмірі 691,297 млн грн та заборонив йому вчиняти будь-які дії щодо відчуження майна в межах суми стягнення.

Нагадаємо, ПАТ “Дельта Банк” визнаний неплатоспроможним 2 березня 2015 р., тоді ж у банк була введена тимчасова адміністрація. Рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ “Дельта Банк” Нацбанк прийняв 2 жовтня 2015 р.

За оцінкою Фонду гарантування вкладів фізосіб, орієнтовні загальні втрати кредиторів у результаті доведення до банкрутства “Дельта Банку” становлять понад 24,5 млрд грн.

Найбільшими акціонерами “Дельта Банку” на початок 2015 р. були Микола Лагун (70,61%) і Cargill Financial Services International, Inc. (29,39%).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 р. з розміром загальних активів “Дельта Банк” займав 4 місце (60,3 млрд грн) серед 158 банків, що діяли на той момент.

В Україні Миколі Лагуну належали “Дельта Банк”, “Омега Банк”, “Астра Банк” і “Кредитпромбанк”, а також білоруський “Дельта Банк”. Всі вони знаходяться в стані ліквідації, за винятком “Астра Банку”, який був проданий Фондом гарантування вкладів фізичних осіб новому власнику.

Як відомо, НБУ ухвалив рішення про віднесення АТ АКБ “Аракада” до категорії неплатоспроможних. З 26 серпня у банку введено тимчасову адміністрацію і буде розпочато процедуру виведення його з ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram