Новини
26 Серпня 2020
911

Банк “Аркада” віднесено до категорії неплатоспроможних

Відсьогодні у банку введено тимчасову адміністрацію і буде розпочато процедуру виведення його з ринку

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалив рішення про віднесення АТ АКБ “Аракада” до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня. Відповідне рішення №541-рш/БТ прийнято правлінням НБУ 25 серпня, повідомляє прес-служба регулятора.

На підставі рішення Нацбанку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб своїм рішенням №1583 від 25 серпня ввів у банку “Аркада” тимчасову адміністрацію з 26 серпня терміном на один місяць і почав процедуру виведення банку з ринку, передає прес-служба Фонду.

“З дня введення тимчасової адміністрації Фонд придбав всі повноваження органів управління та органів контролю банку і почав здійснювати заходи щодо забезпечення збереження активів банку, запобігання втрати майна, захисту інтересів вкладників і кредиторів банку”, — сказано в повідомленні Фонду.

У НБУ пояснили, що проблеми у банку з капіталом відбулися через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3, у Києві.

Так, у 2019 р. банк “Аркада” надав зазначену нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладення кредитного договору оцінна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку).

Однак у липні кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. У зв’язку з цим банк “Аркада” відбив списання з балансу зазначеного об’єкта нерухомості. В результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним.

“Національний банк, вивчивши матеріали про переоформлення права власності на об’єкт (договір застави, кредитний договір та додатки до нього), звернувся до Національної поліції із заявою з приводу неправомірних дій посадових осіб банку і проханням зберегти зазначену нерухомість. Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, враховуючи зменшення нормативів капіталу нижче мінімального встановленого рівня “, — йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, понад 90% вкладників банку “Аркада” (понад 5 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їхніх внесків не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму у 200 тис. грн.

Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої Фондом гарантування. В цілому Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн.

У Нацбанку зазначають, що висновок банку “Аркада” з ринку не пов’язаний із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК “Еврика” та ЖК “Патріотика”.

“Нагляд за діяльністю забудовників — поза компетенцією Національного банку. Тому НБУ неодноразово звертався у відповідні компетентні органи з проблемних питань, пов’язаних з будівельними роботами та їх затримкою”, — зазначається у повідомленні.

Крім того, в грудні 2019 р. Національний банк за результатами перевірки проведення банком операцій довірчого управління надіслав повідомлення у Службу безпеки України про факти, які можуть свідчити про організовану злочинну діяльність.

Нагадаємо, платоспроможні банки України в липні 2020 р. одержали 4,599 млрд грн чистого прибутку, що на 19,2% менше, ніж за аналогічний період 2019 р. (5,69 млрд грн). А от доходи банків за сім місяців збільшилися до 149 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram