Драйв
7 Липня 2020
2 651

Прямо в Азію: Знамениті західні бренди, які стали китайськими

Investory News згадали п’ять компаній, що не витримали конкуренції та стали часткою компаній з КНР

З появою iPhone виробники мобільних телефонів стали менш популярні серед покупців. Ситуацією вирішили скористатися китайські технологічні гіганти, які почали скуповувати відомі західні збиткові компанії та нарощувати свої частки на зовнішніх ринках.

Так, фінська Nokia, яка пройшла шлях від дрібного виробника чобіт і туалетного паперу до техногіганта, у 2007 році займала понад 50% всього ринку мобільних телефонів. Сьогодні вона не входить навіть у першу десятку.

У 2013 році американська компанія Microsoft купила марку за $7 млрд, а потім фактично повністю її знищила. У 2015 році збиткові Nokia Devices and Services закрили, а співробітники були звільнені.

Раніше Microsoft почав випускати планшети й нові моделі телефонів Nokia і спробував відродити бренд. Але технологічно перевершити гаджети Apple не вдалося.

У 2016 році бренд частково повернувся до фінів. Його придбав фінський стартап HMD Global Oy і FIH Mobile з КНР всього за $350 млн. Компанія почала виробництво римейку культової моделі Nokia 3310, а також прилади для контролю за вагою і тиском.

Пік популярності Motorola припав на 2005 і 2006 роки, коли було продано понад 50 млн ультратонких і легких розкладачок Razr. У 2007-му виручка компанії від продажу мобільних телефонів склала близько $18 млрд.

Після телефонного дебюту Apple переваги Motorola в очах користувачів потьмяніли, і компанію придбав Google. Корпорація і не збиралася повертати Motorola втрачені позиції. Навесні 2012 року Google надто переплатила, віддавши за збитковий бренд $13 млрд заради патентів.

Розвинути власний напрямок на основі винаходів Motorola у Google не вийшло, і в січні 2014 року він перепродав збіднілий портфель Lenovo. Остання заплатила за Motorola понад $1 млрд. Ще $1,5 млрд були розтягнуті на щоквартальні платежі протягом трьох років.

Злиття було болючим. Lenovo скоротила щонайменше 2000 робочих місць у США. А телефонний бізнес Motorola, який займав у 2014 році третю сходинку в списку провідних смарт-виробників, опустився на восьме місце.

Величезну голландську корпорацію побутової електроніки Philips давно вже розтягли на дрібні шматочки. Винахідник касет, CD, DVD, Blu-ray-дисків зараз самостійно займається тільки бритвами, лампочками та медичним обладнанням.

З 2007 року мобільний підрозділ Philips належить CEC (China Electronics Corporation). Компанія відмовилася від нього, не витримавши тиску з боку азійських гравців.

Ще до закриття угоди голландці щорічно зменшували фінансування розробок у галузі мобільного зв’язку. Напередодні продажу, в першому кварталі 2007 року, прибуток впав зі €100 млн до €55 млн у порівнянні з тим же періодом за 2006 рік.

Зараз Philips продовжує робити мобільні апарати й, крім того, випускає футуристичного виду стаціонарні моделі телефонів, такі як Philips Mira.

Фото: Mike Segar

До виходу першого iPhone канадська BlackBerry була лідером серед смартфонів. Популярність Apple і Samsung, збої в роботі проданих телефонів привели компанію до багатомільярдних втрат і утилізації нереалізованого товару. У третьому кварталі 2013 року збиток дорівнював $4,4 млрд, а виручка знизилася на 56%.

Щоб змагатися з появою сильних конкурентів, BlackBerry випустила сенсорні моделі, відмовившись від головної фішки — ПК-клавіатури під екраном. Незручний інтерфейс користувачам не сподобався, і велика частина продукції повернулася назад у магазини.

BlackBerry двічі спробувала продатися китайцям. Перший раз угоду з Lenovo Group заборонила канадська влада: надійні та захищені спеціальним кодом від стеження і прослуховування смартфони були національною гордістю. Ними користувалися перші особи деяких держав, наприклад британська королева Єлизавета II, німецький канцлер Ангела Меркель та прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф.

Отримавши відмову уряду, в BlackBerry спробували врятувати компанію своїми силами: розробили з десяток нових продуктових лінійок і звільнили близько 40% персоналу. Але становище було зовсім безперспективним. І в грудні 2016 року BlackBerry поглинув один із найбільших світових виробників телевізорів, кондиціонерів, пральних машинок і холодильників — китайська TCL.

У лютому 2017 року консалтингова фірма Gartner “констатувала смерть” бренду. Згідно зі звітом, частка BlackBerry на ринку смартфонів в четвертому кварталі 2016 року склала 0,0482%. Однак у Китаї зробили спробу оживити марку шляхом першої Android-версії з фізичною клавіатурою. За перший квартал 2017 року BlackBerry отримала $671 млн прибутку при зниженні продажів.

З 31 серпня 2020 року компанія TCL Communication зупиняє випуск і продаж смартфонів BlackBerry. Однак буде продовжувати надавати підтримку вже випущених смартфонів, зокрема обслуговування клієнтів і гарантійне обслуговування до 31 серпня 2022 року.

Колишні власники французького бренду Alcatel особливо не брали участь у телефонних технологічних перегонах, хоча й були піонерами в галузі мобільних розробок. На початку нульових вони штампували якісні та недорогі моделі, а основні капітали набували шляхом обладнання для телекомунікаційних мереж.

У 2005 році компанія продала побічний бізнес китайської TCL через дорогого виробництва на батьківщині. Компанія викупила права на бренд і трохи менше половини спільного підприємства TCL & Alcatel Mobile Phones Limited. З того часу доходи від мобільних пристроїв росли.

У 2010 році китайці змогли продати 36 млн телефонів і аксесуарів до них. У 2011-му на ринку з’явилися перші планшети Alcatel. На виставці у 2017 році Mobile World Congress в Барселоні компанія представила унікальний смартфон зі світлодіодним задньою панеллю. Романтичний флер Франції в моделях залишився лише в назві, в іншому — це стовідсоткове Made in China.

Крім того, наприкінці 2019 року компанія представила смартфон, який складається гармошкою. Гаджет розгортається у великий 10-дюймовий планшет.

TCL також винайшла смартфон із висувним екраном. Це своєрідна відповідь на складні пристрої з гнучким дисплеєм. Концептуальний апарат від TCL влаштований так, що користувачеві треба витягнути екран, якщо він хоче збільшити площу його поверхні. Це перетворює звичайний смартфон на подобу планшета.

Даний апарат TCL мав намір презентувати на виставці Mobile World Congress, яку організатори скасували через спалах коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram