Бiзнес
23 Березня 2020
2 504

Протистояти COVID-19: Як великі українські компанії працюють в умовах карантину

Investory News дізнавалися, наскільки активно переходить бізнес на дистанційну роботу та як піклується про своїх працівників

Україна вже майже два тижні живе в умовах карантину — заборонено відвідувати ТРЦ, фітнес-зали, заклади культури, харчування, розваг і послуг. Продовжувати роботу можуть тільки ті ресторани та кафе, які займатимуться доставкою їжі додому. Крім того заборонено ж/д, авіа та автобусне міжміське й міжобласне пасажирське перевезення, не працює й метро.

Більшість компаній вже перейшли на віддалений спосіб роботи аби не наражати своїх працівників на небезпеку. Проте, промислові виробництва, служби доставки, поштові перевезення продовжують забезпечувати українців усім найнеобхіднішим. Investory News поцікавилися, як працюється українському бізнесу в умовах карантину.

Наприклад, в Ашан Рітейл Україна розповіли, що компанія створила спеціалізований комітет з коронавірусу, який вже три тижні збирається щодня — до його складу входять представники всіх ключових сфер (закупівля, імпорт, логістика, HR, комунікація, безпека, а також директори всіх магазинів).  “Ми щодня проводимо конф-колли, на яких робимо зрізи поточної ситуації та приймаємо/адаптуємо рішення з вжитих заходів профілактики та безпеки”, — зазначили у прес-службі Ашану.

Та додали, що наразі мережа проводить ряд профілактичних заходів: збільшується вентиляція приміщень, проводяться регулярні вологі прибирання та дезінфекція зон підвищеного контакту, пропонуються одноразові рукавички для всіх відвідувачів, вимірюється температура співробітникам перед виходом на роботу. А також їх інформують щодо розпізнавання та превентивних дій при вірусних інфекціях.

“На нашу думку, є два основних аспекти протидії та профілактики вірусу: перший — це гігієна та санітарія, і це те, з чого ми почали, другий — мінімізація скупчення людей та пересувань. Ми скасували клуби клієнтів та проведення майстер-класів й інших комерційних активностей у наших магазинах, щоб мінімізувати утворення натовпу. Також задля безпеки співробітників усі відрядження за кордон та по Україні заборонені, не проводяться й командні збори, — зазначили у компанії. — У разі поганого самопочуття співробітники не виходять на роботу та йдуть на лікарняний. Ми маємо медичне страхування для усіх наших працівників, тому рекомендуємо обов’язково в разі чого звертатися за консультацією до лікаря”.

Скасувати будь-які міжнародні відрядження вирішили й в агропромисловій компанії “Миронівський хлібопродукт”. “Співробітники, які відвідували зарубіжні країни у будь-яких цілях за останні 14 днів, повинні обов’язково повідомити про це керівництву холдингу”, — зазначили у прес-службі МХП. І додали, що у разі приховування інформації щодо закордонних поїздок та/або свого поганого самопочуття, працівник може понести дисциплінарну відповідальність або навіть бути звільненим.

Також там розповіли, що особи, які свої функціональні обов’язки можуть виконувати віддалено, будуть тимчасово переведені на домашній режим роботи. В іншому разі — їх відправлять в неоплачувану відпустку. Крім того у компанії скасували або перенесли всі заходи та наради, що потребують збору великої кількості людей. У разі необхідності на підприємствах буде введено додаткові заходи безпеки.

“Ще раз наголошуємо, що коронавірус COVID-19 не передається через їжу (висновок Європейського агентства з питань безпеки продуктів харчування). Разом з тим, МХП ретельно слідкує за станом здоров’я співробітників, які працюють на виробництві”, — зазначили у компанії.

Укріплюють імунітет

Алгоритми віддаленої роботи працівників, а також гнучкий графік роботи налагоджено й в агропромхолдингу “Астарта”. “Крім того компанія обмежила відрядження та скасувала масові корпоративні заходи, а наради та зустрічі проводяться в режимі онлайн”, — зазначається у повідомленні на сайті холдингу. Додається, що в рамках медичної програми страхування, працівники можуть отримати професійну медичну допомогу по всій території України.

З профілактичних заходів зазначається щоденне ранкове вологе прибирання професійним пилососом килимового покриття із використанням професійних засобів для дезінфекції, щоденне провітрювання офісних приміщень, щогодинне прибирання місць загального користування та санітарних зон, миття посуду лише в посудомийних машинах з дезінфекцією гарячою парою,  встановлення засобів для дезінфекції у санітарних зонах та на входах в офісні приміщення.

“Для активації захисних сил організму та зміцнення імунної системи працівників головного офісу, на всіх кава-просторах щоденно для вживання готується нарізка з імбиру та лимону”, — додали у компанії.

У прес-службі також повідомили, що з середини лютого холдинг допомагає засобами захисту від коронавірусу лікарням у регіонах — дезінфекторами, антисептиками, тест-системами на визначення коронавірусу, захисними костюмами, респіраторами, одноразовими рукавичками, окулярами, масками. “Допомогу вже отримали понад 20 медичних закладів, програма продовжується”, — розповіли в компанії.

Перейшли на онлайн

У формат аудіо- або відеодзвінків по максимуму перейшла й агрокомпанія “Кернел”, там усі зустрічі та наради проводяться дистанційно, а корпоративні заходи, навчання й тренінги на цей час відтермінували.

Батьки дітей віком до 10 років можуть працювати з дому. Такий формат роботи погоджується й з тими, хто має ознаки вірусної хвороби

Що стосується відряджень, то для поїздок по Україні працівникам дозволили  використовувати тільки службовий або особистий автомобіль. “Тим, хто повернувся з інших країн, рекомендовано працювати з дому у віддаленому режимі протягом 14 днів”, — наголосили у компанії.

У випадку, якщо співробітник має ознаки вірусних інфекцій, він повинен оформити лікарняний або ж за погодженням з керівником працювати віддалено. “З огляду на введення карантину в усіх навчальних закладах країни, такий формат можливий і для батьків дітей віком до 10 років”, — повідомили у прес-службі. І додали, що технічно компанія готова до такого сценарію завдяки розвиненій ІТ інфраструктурі та безлічі онлайн-сервісів.

Серед обов’язкових профілактичних заходів — перевірка температури співробітників безконтактними термометрами при вході в офіс або на підприємство. У самих приміщеннях, крім збільшення частоти вологого прибирання, регулярно здійснюється обробка спецзасобами всіх контактних поверхонь, встановлені антисептики для рук, співробітники забезпечуються дезінфекторами для комп’ютерів і телефонів, планується проведення кварцування. А на підприємствах, де передбачений трансфер для співробітників, дезінфікуються транспортні засоби.

Доставлятимуть й надалі

У звичайному режимі, проте з посиленими методами дезінфекції працюватиме й “Нова Пошта”. У компанії розповіли, що перед початком зміни водії та співробітники терміналів проходять обов’язковий медичний огляд з вимірюванням температури.

У разі погіршення стану здоров’я працівники не допускаються до виконання обов’язків. “В офісах підтримки компанії у Києві та Полтаві працює на постійній основі медсестра і кожен день приходить лікар-терапевт, до якого можуть звернутися всі співробітники у разі поганого самопочуття”, — розповіли у прес-службі.

Усі відділення обладнуються станціями дезінфекції рук, антисептичні засоби розміщені в зоні комфорту співробітників, а також будуть доступні для клієнтів на столах огляду відправлень. У відділеннях частіше проводяться прибирання всіх поверхонь за допомогою засобів для дезінфекції.

З іншого — скасовані всі планові відрядження та навчальні тренінги, мінімізоване проведення робочих зборів і нарад. А ще компанія прийняла рішення додатково застрахувати співробітників на 2,4 млн грн, і навіть тих, хто працює в компанії на випробувальному терміні.

Крім того “Нова Пошта” вирішила виділити 25 млн грн на закупівлю найнеобхіднішого обладнання для ефективного лікування вірусних інфекцій у лікарнях. А також придбає засоби індивідуального захисту та інші матеріали, які допоможуть протистояти вірусу та захистять українців.

Нові правила доставки працюватимуть тепер і в онлайн-ритейлера Rozetka, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив власник компанії Владислав Чечоткін. “Кур’єри працюють в масках і рукавичках, і кожен день проходять медичну перевірку з контролем температури й оглядом лікаря. Більш того ви можете взагалі уникнути з ними контакту за умови передоплати за товар”, — наголосив він.

І додав, що у всіх магазинах так само введені додаткові заходи безпеки — співробітники проходять постійні перевірки здоров’я та користуються масками й рукавичками, у магазинах встановлені санітайзери, а всі контактні поверхні регулярно обробляються антисептиком.

А от робота кур’єрської доставки Glovo може змінитися у випадку, якщо органи влади приймуть нові рішення щодо функціонування закладів харчування. Наразі ж сервіс продовжує працювати та надавати послуги з доставки для користувачів додатку в містах, де вже працює.

Щоб захистити своїх клієнтів та співробітників у компанії просять користуватися “безконтактною доставкою” (коли користувачі додатку можуть попросити кур’єра залишити замовлення в обраному ними місці, наприклад, під дверима квартири тощо) та онлайн-платежами, аби обмежити контакти між користувачами та кур’єрами.

Крім того кур’єрів забезпечують масками,  рукавичками та антисептичними засобами для безпечного здійснення замовлень. Що стосується партнерів та співробітників офісу, то їм постійно надають рекомендації щодо дезінфекції місткостей для доставки, дотримання санітарних процедур з передачі замовлень кур’єрами та їх розміщення на відповідних поверхнях.

У компанії зазначили, що тимчасово зупинили робочі поїздки та заходи серед працівників. “Ми налагодили віддалену роботу з усіма, приділяючи особливу увагу вразливим групам — вагітним жінкам, людям, які належать до групи ризику ураження короновірусною інфекцією, працівникам, що повернулися з ураженого регіону”, — зазначили у прес-службі Glovo.

Тим часом мережа автозаправних комплексів WOG на своєму сайті зазначила, що працює у звичному режимі. У компанії повідомили, що посилили обробку антисептичними засобами усіх доступних поверхонь, дверних ручок та дисплеїв кавових машин. “Паперову чашку для напою, кришку до нього, соломинку чи дерев’яну мішалку, цукор кожному клієнтові буде видавати співробітник АЗК, який працює у рукавичках”, — зазначили у WOG.

І додали, що перед початком робочої зміни перевіряється стан здоров’я всіх працівників, а операторам видаються одноразові рукавички для взаємодії з грошима.

Водіїв у компанії закликають користуватися послугою сервісу WOG PAY, аби не виходити з авто та не створювати черги. В іншому випадку, очікуючи на обслуговування, варто дотримуватися збереження дистанції в 1 м — спеціально для цього на підлозі АЗК зроблена розмітка. Загалом у компанії рекомендують частіше мити руки та використовувати антисептичні засоби, які у вільному доступі на всіх АЗК мережі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram