Новини
23 Березня 2020
835

Проти COVID-19: Австралія продовжує підтримувати економіку – цього разу на $38,2 мільярда

А в Норвегії ініціювали створення фонду, який допоможе бідним країнам у боротьбі з коронавірусом

Уряд Австралії оприлюднив другий пакет заходів – обсягом у 66 млрд австралійських доларів ($38,2 млрд), що покликані пом’якшити негативні наслідки пандемії коронавірусу для економіки, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Видання зазначає, що раніше цього місяця влада країни виділила $17,6 млрд на підтримку економіки. Таким чином сукупний обсяг двох програм складе близько 9,7% ВВП Австралії.

Як зазначив прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, нові стимули охоплюють підтримку малого бізнесу, пенсіонерів, а також категорій громадян, найбільш серйозно постраждалих у результаті поширення коронавірусу. “Близько $14,1 млрд влада країни направить на виплати громадянам, які мають право на соціальну допомогу, в тому числі, безробітним і батькам малолітніх дітей. Ще $31,9 млрд буде виділено на підтримку малого та середнього бізнесу”, – зазначив він.

І додав, що влада хоче допомогти бізнесу залишатися в максимально хорошому стані максимально довго або зберегти бізнес на плаву, уникнувши закриття. “Наше завдання – пом’якшити удар і дати надію кожному австралійцю”, – заявив Моррісон.

Крім того, уряд Австралії надасть гарантії з 50% нових кредитів, які виділятимуться банками малому та середньому бізнесу – це забезпечить кредитування в розмірі $40 млрд. До речі, резервний банк Австралії (RBA) минулого тижня знизив базову процентну ставку вдруге з початку березня – на 25 базисних пунктів, до рекордно низьких 0,25%. Крім того, RBA запустив програму викупу облігацій обсягом $90 млрд.

Тим часом у Норвегії ініціювали відкриття фонду донорів ООН, покликаного сприяти бідним країнам у боротьбі з пандемією коронавірусу нового типу COVID-19. “Ми стурбовані тим, як вірус вплине на країни, що розвиваються з нестійкою системою охорони здоров’я”, – заявив глава відомства Дага-Інге Ульстейн. І додав, що міжнародна згуртованість наразі важлива як ніколи.

За даними влади Норвегії, очікується, що фонд буде створений “можливо, навіть вже на цьому тижні”. Зазначається, що таку ініціативу підтримала заступник генерального секретаря ООН Аміна Мухаммед.

Видання зазначає, що минулого тижня генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав міжнародне співтовариство проявити солідарність з найбіднішими країнами світу на фоні пандемії коронавірусу COVID-19, бо життя багатьох людей знаходяться під загрозою через його поширення.

Згідно з даними університету Джонса Хопкінса, станом на понеділок у світі виявили понад 341 тис. заражень COVID-19, понад 14,7 інфікованих померли. Тим часом, близько 99 тис. заражених одужали.

Нагадаємо, нещодавно заради стимулювання економіки, удар по якій завдала епідемія коронавірусу, банк Англії вже вдруге в березні екстрено знизив ключову процентну ставку до 0,1% (раніше з 0,75% до 0,25%). Крім того, регулятор вирішив збільшити програму купівлі активів на 200 млрд фунтів ($235 млрд) до 645 млрд фунтів ($757 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram