Новини
29 Листопада 2020
889

Програма зі скорочення озону врятувала 1,5 мільярда птахів

Зменшення забруднення позитивно впливає на несподівані сфери життя

Скорочення забруднення озоном могло запобігти загибелі 1,5 млрд птахів за останні 40 років. Сьогодні це майже 20% птахів у Сполучених Штатах, про це йдеться у дослідженні Корнельської школи прикладної економіки та менеджменту.

“Наше дослідження показує, що переваги екологічного регулювання недооцінювалися. Зменшення забруднення робить позитивний вплив на несподівані сфери життя”, — зазначили фахівці школи.

Щоб вивчити взаємозв’язок між чисельністю птахів і забрудненням повітря, дослідники використали дані програми спостереження за птахами eBird та поєднали їх з інформацією про забруднення повітря на нижніх рівнях.

“Щомісячно відстежувалися зміни у чисельності птахів і якості повітря в 3214 округах США протягом 15 років”, — йдеться у дослідженні.

Також команда звернула увагу на програму NOx від агентства з охорони навколишнього середовища США: вона була спрямована на захист здоров’я людини за допомогою обмеження викидів прекурсорів озону з великих промислових джерел.

Результати дослідження показали, що забруднення озоном не тільки небезпечне для людини, але й згубне для дрібних перелітних птахів, наприклад для горобців і зябликів, які складають 86% всіх видів наземних птахів Північної Америки.

“Забруднення озоном завдає прямої шкоди птахам, пошкоджуючи їх дихальну систему, та побічно впливає, забруднюючи їх джерела їжі”, — зазначають вчені.

Автори також наголошують, що без нормативних вимог і заходів зі зниження озонового шару, від забруднень могло б загинути на 1,5 млрд більше птахів.

Про те, як інтерактивних карти й портали допомагають у боротьбі із забрудненням навколишнього середовища можна прочитати в матеріалі Investory News “Сервіси для стеження за екологічними проблемами планети”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram