Новини
30 Вересня 2019
912

Програма Кабміну: Реформування Укрзалізниці та приватизація держпідприємств

У парламенті уряд планує представити програму на цьому тижні

Укрзалізницю розділять на трьох операторів, акції яких будуть розміщені на міжнародних біржах, йдеться в програмі дій Кабінету міністрів України (КМУ), яка опублікована на сайті Верховної Ради.

“Для підвищення якості залізничних послуг буде створено відкритий і конкурентний ринок залізничних перевезень. Буде забезпечено рівноправний доступ до залізничної інфраструктури та справедлива конкуренція між залізничними перевізниками”, — йдеться в документі.

За планом, Укрзалізниця буде реформована і розділена на окремі суб’єкти господарювання — оператора інфраструктури, вантажного перевізника і пасажирського перевізника. Сама компанія стане публічною — буде здійснено первинне публічне розміщення акцій українських залізничних компаній на міжнародних біржах.

Згідно з програмою, за п’ять років має бути оновлено 200 одиниць тягового рухомого складу, 800 пасажирських вагонів, 10 електропоїздів Інтерсіті, відремонтовано та оновлено 5 тис. км залізничної інфраструктури.

Також планується, що інвестиції будуть залучені на підвищення якості обслуговування пасажирів та поліпшення стану залізничних вокзалів з використанням механізму державно-приватного партнерства, зокрема Центрального пасажирського вокзалу Києва, залізничних вокзалів Миколаєва та Запоріжжя.

Також, в планах уряду — приватизація сотні державних підприємств і ліквідація понад 1 тис.

У програмі Кабміну передбачається збільшення рентабельності активів (RoA) державних підприємств з 2,1% у 2018 р. до 5% у 2024 р., а також зменшення частки держави в економіці до 5%.

“Більше тисячі неефективних підприємств будуть ліквідовані — держава більше не буде витрачати кошти платників податків на підтримку неефективних збиткових підприємств”, — йдеться в програмі.

Уряд також планує створити Фонд національного добробуту, який візьме в управління стратегічні державні підприємства.

Ще в планах КМУ — залучити інвесторів в державні банки, щоб зменшити частку держави в банківському секторі до рівня 20%. Зараз вона перевищує 50%.

Кабмін планує представити програму в парламенті на цьому тижні.

Нагадаємо, у програмі дій Кабінету міністрів України (КМУ) закладено залучення прямих іноземних інвестицій в розмірі $50 млрд протягом наступних п’яти років.

Як відомо, Укрзалізниця додатково розмістила майже $100 млн єврооблігацій. Таким чином, цьогорічний загальний випуск євробондів компанії становить близько $600 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram