Новини
31 Січня 2023
572

Професії, що мають найбільше зростання зарплати 2022 року

У 71% українців оплата праці скоротилася, або ж вони зовсім залишилися без доходу

Війна та економічна криза в Україні змусила бізнес оптимізувати свої витрати, і у перші кілька місяців минулого року заробітні плати в деяких сферах різко скоротилися. У той час, коли в більшості українців зарплата скоротилася, а дехто її втратив, були професії, в яких вона зросла на 66%.

Влітку минулого року сервіс пошуку роботи Work.ua провів масштабне дослідження заробітних плат у воєнний період. Згідно з ним, у 71% українців оплата праці значно або незначно скоротилася, або ж вони зовсім залишилися без доходу. Тоді як у 3% респондентів зарплата зросла.

Середня зарплата в Україні весь 2022 рік трималася на рівні 15 тис. грн. Зростання ж стосується посад, де традиційно встановлено значно вищу за середню винагороду за працю, за рік вона зросла дедалі більше. Найвідчутніше це було для представників наступних професій:

Безсумнівно, інфляційні зміни та бажання втримати ключових співробітників вплинули на необхідність перегляду зарплат. У 2022 році 57% роботодавців планували його провести. Очевидно частина компаній таки оновила зарплати працівникам.

ІТ сфера найменше постраждала від кризи на ринку праці. Тут завжди були високі зарплати, не скоротилися вони й минулого року. Але у деяких категоріях зарплати прив’язані до курсу долара, і вони могли змінитися не через реальне зростання суми оплати за працю, а саме через перерахунок.

У цій сфері п’ятірка професій з найбільшим зростанням заробітних плат має такий вигляд:

П’ятірка категорій з найбільшим приростом та зарплати в них:

У цих категоріях найвищу зарплату в грудні 2022 року пропонували водію-міжнароднику — 40 тис. грн, менеджеру з продажу нерухомості — 31,5 тис. грн, зубному техніку — 27,5 тис. грн, менеджеру з продажу у сфері агробізнесу — 22,5 тис. грн, бізнес-тренеру — 20,5 тис. грн.

Нагадаємо, 500 найзаможніших людей світу цьогоріч втратили $1,4 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram