Новини
22 Червня 2020
892

Продажі Chanel вперше в історії компанії переступили позначку в $12 мільярдів

Модний бренд класу люкс залишається другим за продажами після Louis Vuitton

Продажі Chanel у 2019 році збільшилися на 13%, у порівнянні з 2018 роком і склали $12,3 млрд, повідомляють Відомості. Видання зазначає, що продажі марки переступили позначку у $12 млрд вперше в її історії. Операційний прибуток при цьому збільшився на 16,6%, до $3,49 млрд.

Як зазначив фінансовий директор компанії Філіп Блондьє, рік склався надзвичайно вдало для всіх категорій товарів, попри очевидні труднощі, наприклад протести у Франції та Гонконгу.

Chanel публікує фінансовий звіт втретє за 111 років існування. Вперше легендарна марка оприлюднила фінансові дані у 2018 році. “Тоді стало відомо, що Chanel з її оборотом у $9,62 млрд – другий за продажами модний бренд класу люкс після Louis Vuitton (входить до групи LVMH). Цю позицію Chanel утримує й наразі”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що 2019-й – перший для компанії рік після смерті модельєра Карла Лагерфельда, який обіймав посаду креативного директора Chanel з 1983 року (Лагерфельд помер у лютому 2019 року).  За рішенням гендиректора й одного з власників Chanel Алана Вертхаймера головним дизайнером марки стала Віржіні Віар, яка працювала пліч-о-пліч з Лагерфельдом з середини 1980-х.

“Весь 2019 рік одним із головних питань всередині індустрії було, чи вдасться Віар підтримувати зацікавленість клієнтів на тому ж рівні, що й за Лагерфельда”, – зазначає видання.

В опублікованому звіті не вказані цифри продажів кожного з трьох департаментів марки: “Мода”, “Косметика й аромати” і “Годинники і ювелірні прикраси”. Проте уточнюється, що дивізіон “Мода” показав “видатні результати, досягнувши двозначного зростання у всіх регіонах і у всіх товарних лінійках”. Згідно з даними Reuters, зростання продажів одягу й аксесуарів категорії pret-a-porter склало 28%.

“Попри стійке зростання, яке компанія демонструє вже багато років, наслідки коронавірусу вдарять по показниках сильно й можуть відчуватися до кінця 2021 року”, – не приховує Філіп Блондьє. В інтерв’ю Reuters він зазначив, що бутіки продовжували працювати лише у Південній Кореї, на Тайвані та у Гонконзі, хоча й там через пов’язані з коронавірусом обмеження були скорочені години роботи.

“Наразі відкрилося близько 85% магазинів марки, а продажі в Китаї з моменту відкриття бутиків у березні збільшилися на понад 100%”, – уточнив він. І додав, що продажі почали зростати в бутиках Парижа, Мілана та Берліна. Однак, як і раніше закриті duty-free магазини в аеропортах, чий внесок в економіку компанії був істотним.

За підсумками 2020 року компанія намагатиметься вийти на прибуток. “Для цього Chanel скорочує витрати на рекламні акції та просування більш ніж на чверть, скорочує виробництво й скасує або трансформує частину заходів – наприклад, замінить деякі покази нових колекцій онлайн-трансляціями”, – пише видання.

Крім того, від виплати дивідендів відмовилися власники марки – брати Алан і Жерар Вертхаймер. Також в Chanel уточнюють, що витрати на персонал скорочуватися не будуть, а від державних субсидій на відшкодування зарплатного фонду компанія відмовилася.

Раніше Investory News писали, що минулого року Bloomberg назвав найбагатші сім’ї у світі – брати Ален і Жерар Вертхаймер, які володіють парфумерним будинком Chanel посіли п’яте місце зі статками у $57,6 млрд.

Про життя Карла Лагерфельда, видатного кутюр’є, митця й творця вишуканого, можна прочитати в матеріалі Investory News “Карл Лагерфельд: Фінал модної легенди”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram