Новини
27 Грудня 2022
426

Проблеми на ринку праці спровоковані війною

Експерт Елла Лібанова покладає великі надії на План Маршала

План Маршалла від міжнародних партнерів допоможе зупинити міграційні процеси, зберегти трудові ресурси та стабілізувати ринок праці в Україні, розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи, академік НАН України Елла Лібанова, пише Укрінформ.

Дослідниця покладає багато надій на План Маршалла для України, його роль у формуванні умов післявоєнного життя.

Успішне втілення плану передусім означає створення нових робочих місць. До того ж, вони створюватимуться переважно під контролем західних партнерів, які не дозволять платити за відповідну роботу негідну заробітну плату.

“Це означає, що будуть робочі місця з нормальною оплатою праці та з перспективами. Тому люди принаймні не поїдуть звідси. Головне — не стільки думати про повернення жінок, які зараз перебувають за кордоном, скільки про запобігання виїзду туди чоловіків після припинення дії воєнного стану. Ризик цього шалений. Родини возз’єднаються. Питання — де”, — вважає Лібанова.

Ще однією важливою складовою формування майбутнього ринку праці й системи трудових відносин вона назвала переїзд мільйонів наших земляків на відносно безпечні території — передовсім у західні області України.

“А це проблема. Ці райони завжди були трудонадлишковими, там перманентно не вистачало робочих місць. Тепер туди приїхала шалена маса людей, котрим потрібна робота. 750 релокованих підприємств — це крапля в морі. До того ж вони переїхали значною мірою зі своїм штатом. Принаймні основних працівників вони вивезли, і лише технічних, допоміжних беруть на місці. А люди, які довго залишаються без роботи, хоча й не помирають з голоду, втрачають звичку працювати”, — зазначила академік.

Вона зауважила, що людину, яка не працює понад рік, треба буде наново вчити відносин у колективі, поведінки та елементарних навичок суспільних комунікацій.

“І що довше триватиме війна, то довше зберігатимуться відповідні ризики”, — підсумувала директор Інституту демографії.

Нагадаємо, Джо Байден підтвердив готовність США продовжувати підтримувати Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram