Новини
19 Травня 2022
626

Прибутки Нафтогазу за минулий рік становлять 12 мільярдів гривень

Також компанія прозвітувала про ризики пов’язані з війною

НАК “Нафтогаз” прозвітував про отримання 12 млрд грн прибутку за підсумками 2021 року проти 19 млрд грн збитку у 2020 році, а також попередив про ризики, пов’язані з війною.

Дохід групи від реалізації становив 218,8 млрд грн проти 193 млрд грн у 2020 році. Витрати сягали 201,2 млрд грн проти 208,5 млрд грн позаторік. Прибуток за підсумками минулого року 12,02 млрд грн.

У звітності зазначають також і ризики на 2022 рік у зв’язку з повномасштабною військовою агресією з боку рф. Зокрема, існує невизначеність щодо роботи групи та реалізації активів через потенційний вплив військового вторгнення на видобуток, адже суттєва частина таких активів зосереджена у Харківській та Полтавській областях, зокрема в безпосередній близькості до бойових дій.

Крім того, ризики пов’язані з можливістю отримувати дохід за контрактом із Газпромом з організації транзиту природного газу. Ймовірність реалізації цих ризиків, особливо всіх разом, є нижчою за високу.

Зазначається, що забезпечені значні запаси вуглеводнів, а видобуток газу становить близько 12 млрд кубометрів на рік. За “поточних надзвичайно високих цін на газ та нафту це означає високу цінність Групи для власника”, тобто для уряду.

У звітності також йдеться про те, що внаслідок високих світових цін на газ можуть виникнути проблеми з розрахунками споживачів і складнощі покриття ними повної вартості спожитого газу. Як наслідок — ймовірність неспроможності газопостачальників за власні кошти забезпечувати потрібний для безпечного проходження опалювального сезону 2022-2023 років ресурс.

Протягом 2022 року група “Нафтогаз” хоче додатково отримати 76 млрд грн від погашення заборгованості регіональних газопостачальників та газзбутів обсягом 43 млрд грн, яка виникла до 2020 року, і ще 33 млрд грн за боргами до початку 2022 року.

Нагадаємо, що ВВП України у 2022 році скоротиться на 30% за умови затяжної війни до кінця року, а за умови перемир’я та можливого відкриття портів — на 22-25%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram