Новини
5 Жовтня 2020
1 039

Президент України підписав указ про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі

Згідно з документом, повинні бути спрощені міграційні та інші процедури для білоруських IT-фахівців

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 420/2020 “Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь”. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Згідно з указом, Кабінет Міністрів повинен продовжити до 180 днів на рік термін тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих фахівців, зокрема фахівців у галузі інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їх сімей.

Також уряд повинен запровадити пілотний проект зі спрощеного оформлення посвідки на проживання для цих категорій громадян Республіки Білорусь. При цьому необхідно передбачити можливість скорочення до трьох днів термінів для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.

Окремо Кабмін повинен оптимізувати порядок отримання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-фахівцями. Для цього пропонується скоротити до п’яти днів термін надання такого дозволу і передбачити можливість його отримання за принципом мовчазної згоди.

Згідно з указом, вимагає вдосконалення процедура реєстрації білоруських ІТ-фахівців як фізосіб-підприємців — платників єдиного податку.

Кабмін повинен забезпечити роботу єдиного порталу і гарячих ліній для консультацій білоруських IT-фахівців, а держадміністрації повинні сприяти цим консультаціям, повідомляє прес-служба президента.

Як писали раніше Investory News, фахівці в галузі програмного забезпечення (ПО), аналітики й тестувальники ПЗ, а також дипломовані медсестри залишаться серед найбільш високооплачуваних професій у США в найближчі 10 років.

Нагадаємо, львівський IT кластер оголошує запуск нової ініціативи Lviv Tech Marketplace, що буде допомагати львівським та українським IT-компаніям виводити на ринок їх сервіси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram