Новини
24 Листопада 2020
785

Президент України анонсував п’ять нових програм підтримки бізнесу під час карантину

Найближчим часом до парламенту внесуть відповідні законопроекти

Найближчим часом у парламент будуть внесені законопроекти про допомогу бізнесу і громадянам в умовах карантину, зокрема, про одноразову матеріальну допомогу, повідомляє президент України Володимир Зеленський на офіційній сторінці Telegram.

“Найближчим часом до парламенту буде внесено законопроекти, які передбачатимуть наступне: одноразова матеріальна допомога тим, чия сфера діяльності підпадає під заборону через посилення карантину. І якщо ви ФОП і змушені закрити, наприклад, своє кафе, або найманий працівник, і вас звільняють через те, що кафе закривається, то ви зможете отримати допомогу обсягом 8 тис. грн”, — зазначив президент.

Володимир Зеленський пояснив, що для отримання такої допомоги необхідно зробити три прості кроки: зайти в додаток “Дія”, ввести короткі дані й номер банківської картки.

“Далі — перевірка даних і максимум через кілька днів 8 тис. грн приходять вам на картку”, — розповів він.

За його словами, згідно з розрахунками, понад 1 млн громадян України зможе отримати допомогу за цією програмою, а її загальний обсяг складе майже 10 млрд грн.

Президент також повідомив, що другий напрямок — це матеріальна допомога суб’єктам господарської діяльності заради збереження робочих місць.

“Якщо ви власник кафе і ви не закрилися, але через карантин скоротили час роботи, нікого не звільнили, але деяких працівників відправили у вимушену відпустку, тоді для виплат таким працівникам ви зможете отримати допомогу. Це буде сума, пропорційна часу так званого “простою”, обсягом майже 8 тис. грн на одного працівника”, — зазначив Зеленський.

Третім напрямком буде компенсація витрат за оплату єдиного соціального внеску (ЄСВ). Це близько 1,5 млрд грн майже для 120 тис. юридичних осіб.

Якщо через посилення карантину діяльність того чи іншого підприємця заборонена, той отримує компенсацію за оплату ЄСВ за своїх найманих працівників. Наприклад, невелике кафе зі штатом п’ять осіб отримує компенсацію 8-10 тис. грн.

Зеленський також повідомив про погашення податкового боргу майже для 4 млн громадян, у яких він становить до 3,6 тис. грн.

П’ятим напрямком допомоги будуть податкові канікули: при посиленні обмежувальних заходів 200 тис. ФОП першої групи будуть звільнені від сплати всіх податків і зборів, зокрема єдиний соціальний внесок.

Президент також повідомив про відновлення програм, які успішно працювали навесні: це матеріальна допомога ФОП, у яких є діти до 10 років, компенсація щодо часткового безробіття, кредитні канікули для бізнесу в рамках програми “5-7-9%”, за якою малий і середній бізнес вже отримали близько 13 млрд грн.

“Важливо, що програма “5-7-9%” продовжить і розширить свої можливості в нинішньому й наступному, 2021 році.

Зеленський додав, що ці заходи має затвердити парламент і сподівається на його підтримку.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 11 листопада скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з “локдауном вихідного дня”. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram