Новини
9 Грудня 2019
861

Президент підписав закон для анбандлінгу “Нафтогазу”: Деталі

До 2021 року від компанії повинен бути відділений оператор газотранспортної системи

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 2359-1 для анбандлінгу Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, про це йдеться на сайті Верховної Ради України. Зазначається, що 9 грудня закон повернуто з підписом від президента.

Контекст. Згідно з документом, до 2021 року від “Нафтогазу” повинен бути відділений оператор газотранспортної системи, а операції з передачі на баланс іншої юридичної особи майна, яке перебуває в держвласності у складі магістральних газопроводів мають бути звільнені від ПДВ.

Інші зміни:

 до 2021 року відкладається виключення з визначення постачання товарів – операції з надання (передачі) та повернення за договором позики природного газу, що використовується для забезпечення діяльності з транспортування природного газу магістральними газопроводами, якщо ці операції проводяться з метою відокремлення оператора ГТС;

 до 2022 року відкладається установка касового методу визначення дати виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за операціями з постачання/придбання майна, яке перебуває у держвласності, в складі магістральних газопроводів, і всіх об’єктів і споруд.

Анбандлінг для “Нафтогазу” означає відокремлення діяльності з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку та постачання природного газу та електричної енергії.

Тобто, одна й та ж компанія не має права одночасно контролювати підприємство з виробництва та постачання газу та оператора газотранспортної системи.

Для чого потрібно. Поділ “Нафтогазу” є однією з вимог європейського енергетичного законодавства. Також такий розділ є однією з умов укладання нового контракту на транзит російського газу через Україну.

Нагадаємо, нещодавно “Нафтогаз” виграв апеляцію за першою скаргою російського “Газпрому” на рішення Стокгольмського арбітражу, який задовольнив вимоги української компанії щодо компенсації за недопостачений Газпромом обсяг газу для транзиту.

І розпочав вимагати виконувати рішення щодо штрафу Газпрому у Латвії. Засідання суду за клопотанням планується на кінець квітня наступного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram