Новини
19 Травня 2021
693

Президент дав доручення виділити держгарантії для створення мультиплексу МХ-7

Мова йде про суму обсягом 490 мільйонів гривень

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) від 14 травня “Про окремі заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки”, яка передбачає надання держгарантій за кредитами на 490 млн грн для створення цифрової багатоканальної телемережі МХ-7.

Відповідний указ №198/2021 від 18 травня оприлюднено на сайті голови держави, він набирає чинності з дати публікації.

Зазначається, що Кабінету міністрів доручено розробити та затвердити програму створення Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7, передбачивши для цього залучення коштів обсягом 490 млн грн під державні гарантії.

У цій частині Нацраді з питань телебачення та радіомовлення рекомендовано вжити заходів, спрямованих на демонополізацію сфери цифрового телебачення й завершення процесу залучення КРРТ до виконання функцій оператора цифрового мовлення.

Крім того, рішенням доручено внести змінити у рішення РНБО від 5 листопада 2020 року “Про пропозиції до проєкту закону “Про державний бюджет на 2021 рік” по статтях, що пов’язані із забезпеченням національної безпеки й оборони України”.

Зокрема, з передбачених цим рішенням 20 млрд грн гарантій за кредитами для Міноборони та МВС доручено 490 млн грн надати Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, у підпорядкуванні якої знаходиться Концерн РРТ.

За словами голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрія Щиголя, телемережа необхідна для забезпечення інформаційної безпеки та поширення об’єктивної інформації про стан справ у державі, яку українці у віддалених районах, особливо прифронтових, не можуть отримати, повідомляє Укрінформ.

Очікується, що державна інфраструктура ефірного цифрового телебачення запрацює вже до кінця 2021 року та охопить 158 населених пунктів, зокрема прикордонні території.

Зокрема, на тимчасово непідконтрольних територіях, а точніше якомога ближче до лінії протистояння, будуть встановлені передавачі, які в радіусі 25-30 км зможуть забезпечувати поширення сигналу українського телебачення.

“Сигнал передаватиметься на понад 95% підконтрольної території України. Наразі показник покриття не перевищує 70%”, — йдеться у повідомленні.

Мережа МХ-7 транслюватиме до 12 каналів. Перш за все мова йде про державні телекомпанії та суспільне мовлення. Усі комерційні канали можуть бути допущені до трансляції за підсумками конкурсу, який проводитиме Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

При цьому мережа Multiplex MX-7 залишатиметься незакодованою. “Тобто, кожен пересічний українець, скориставшись звичайною антеною, які залишилися у багатьох після відключення аналогового мовлення, зможе отримати безплатний доступ до вітчизняних телеканалів”, — пояснює видання.

Будується MX-7 за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління (DVB-T2). Мовлення здійснюватиметься у смузі частот метрового діапазону 174-230 МГц. Хвилі у цьому діапазоні добре проникають в закриті приміщення та покривають великі території.

Тим часом у США створять геопросторовий інтелект, що слідкуватиме за всіма на території країни. Проте досягти тотального контролю все одно не вдасться.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram