Герої
6 Січня 2021
2 021

Правила бізнесу Конрада Хілтона: Мати мрію і глобально мислити — ключові елементи всіх великих звершень

Історія про бізнесмена, який поставив готельний бізнес на сучасні рейки

На фото: Конрад Хілтон

У грудні 2013 року за результатами первинного розміщення акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі готельний холдинг Hilton залучив близько $2,3 млрд. Таким чином, Hilton побив попередній рекорд розміщення у сфері готельного бізнесу на $950 млн, який у 2009 році встановила корпорація Hyatt Hotels.

Інвестори придбали 112,8 млн акцій: $20 за кожну. Згідно з оцінками, капіталізація холдингу з урахуванням розміщення досягла $19,7 млрд. Hilton став найдорожчим у світі готельним оператором.

Дохід компанії у 2018 році склав $8,9 млрд. На сьогодні акції компанії Hilton Worldwide торгуються за $111,26, а ринкова капіталізація компанії складає $30,87 млрд.

Засновником прогресивної імперії Hilton був Конрад Нельсон Хілтон, який народився 25 грудня 1887 року в окрузі Скорро, штат Нью-Мексико.

Готельним бізнесом почали займатися ще батьки хлопця. Після того, як лавка батька збанкрутувала у 1907 році під час Великої депресії, сім’я переобладнала свій будинок біля залізничної станції на пансіон. Це дало можливість їм втриматися на плаву та навіть відновити лавку. А діти підхопили дух підприємництва.

Конрад Хілтон мріяв про власний банк. Після Другої світової війни він зі статком у $5 тис. їде до містечка Сіско, штат Техас, де намагається придбати банк. Але натомість купує свій перший готель.

Поки тривали перемовини про угоду щодо банку, Конрад зайшов до готелю The Mobley. Він спостерігав справжній аншлаг. Місця в готелі продавали лише на вісім годин, щоб мати змогу обслуговувати всіх бажаючих. Його дуже привабив такий динамічний бізнес. Отримавши кредит він купив готель за $40 тис.

Хілтон захоплено почав вдосконалювати своє нове придбання: збільшив кількість місць у готелі втричі та встановив вітрини з продажу усього необхідного для подорожуючих. Ця додаткова торгівля приносила близько $8 тис. доходу. Таку торгівельну мережу у закладах бренду було названо — Hilton Country Store. Вартість проживання в його готелі становила $2,5.

Перед тим як купувати кожний наступний готель підприємець проводив ретельний аналіз, починаючи від кількості перегорілих лампочок і закінчуючи контингентом клієнтів.

Згодом він почав будувати готелі з нуля. У 1925 році з’явився перший новозбудований готель під фірмовою назвою Dallas-Hilton. Він мав 325 номерів. За чотири роки мережа Hilton збільшилась до 10 готелів.

Але Велика депресія внесла свої корективи. Не маючи змоги виплачувати кредити, Конрад був змушений продати своє дітище. Нові власники вирішили залишити його керуючим.

Повернутися у бізнес підприємцю допоміг щасливий випадок. У 1934 році знайомий банкір запропонував йому вкласти гроші у вигідну справу, пов’язану з нафтовими родовищами. Інвестиція виявилася прибутковою. Тож Хілтон повернув свої готелі та купив нові.

Його новаторський підхід виводить бізнес на вищий рівень. Саме Хілтону належить ідея позначати клас готелю кількістю зірочок, за тим же принципом, що й коньяк.

У 1947 році Хілтоном було запроваджено новий стандарт — наявність телевізора в номері. В подальшому це стане звичайною практикою.

На фото: Hilton Waldorf Astoria

Бізнесмен намагався зробити перебування гостей в його готелях незабутнім і комфортабельним. У 1949 році він придбав найбільш фешенебельний міжнародний готель Waldorf-Astoria в Нью-Йорку. В цьому закладі зупинялися відомі дипломати, президенти та телезірки. Наприклад, на президента Рузвельта в номері чекали його найулюбленіші м’ятні льодяники.

В кінці 1940-х Конрад почав міжнародну експансію. Він придбав збитковий готель на березі океану в Пуерто-Ріко та перетворив його у шикарний курортний заклад. В той самий час у мережі готелів з’явилися в меню коктейлі “Маргарита” та “Піна Колада”, які стали популярними в усьому світі.

У 1954 році Хілтон поглинув мережу Statler Hotel Co. з восьми готелів. Покупка обійшлася у $111 млн і стала найбільшою в історії угодою з нерухомості того часу. Ця мережа також відзначалася новаторським підходом. Ще у 1908 році в кожному номері розміщувалися дзеркало в повний зріст, ванна кімната, телефон і радіоточка. А також вперше було введено центральну систему кондиціонування.

У 1957 році мережа Хілтона запропонувала постояльцям послуги з набору міжміських телефонних номерів.

А через два роки компанія почала відкривати готелі прямо в аеропортах, щоб клієнт встигав на ранній рейс. Перший заклад цього типу Hilton Airport Hotel в Сан-Франциско. Разом з бронюванням квитка можна було зарезервувати і готель.

На початку 1960-х кількість готелів становила близько ста. Конрад створив дочірню компанію Hilton International Group, яка контролювала розвиток бренду за кордоном. Її очолив один з його синів.

В середині 1960-х було запроваджено франчайзинг. Вартість франшизи й донині становить $5 млн. Цим напрямком займається дочірня компанія Hilton Inn.

У 1965 році було започатковано нову концепцію готелів з особливими зручностями для жінок — Hilton Lady.

А в 1967 році велика частина Hilton International переходить під контроль Trans World Airlines. Головою директорів залишається Конрад, своєю чергою його готелі з’являються в аеропортах компанії.

В середині 1980-х авіакомпанія продала акції готельного оператора. Хілтони втратили можливість впливати на дочірню компанію та давати готелям своє ім’я. Але у 2006 році за $5,7 млрд конгломерат повернув дочірню компанію у своє володіння.

У 1969 році стартував напрямок DoubleTree by Hilton, куди увійшли готелі вищого класу, які придбали франшизу бренду, а також кілька готелів з власності компанії.

Тоді ж Hilton прославився завдяки Джону Леннону та Йоко Оно. Саме тут одіозні знаменитості провели свою відому постільну прес-конференцію, куди запросили всіх охочих.

На фото: Джон Леннон та Йоко Оно дають інтерв’ю в номері готелю Hilton

На початку 1970-х років імперія Хілтона починає інтеграцію в Лас-Вегас. Відбулося об’єднання готелів і казино. Ідея полягала в тому, щоб гравці зупинялися прямо в гральному будинку та поєднували приємне з корисним.

Також нові готелі відкриваються у Венесуелі, Сінгапурі, починається освоєння Африки. У Кенії бренд ввів для клієнтів місцевих готелів нову опцію — сафарі.

У 1973 році завдяки створенню інформаційно-довідкової системи Hiltron з’явилася можливість дізнаватися про наявність вільних місць і бронювати номери.

Також саме Hilton Hotels перші в галузі створили власний інтернет-сайт і систему кредитних карток Hilton Optima.

Конрад Хілтон помер у 1979 році. Його син Баррон був шокований заповітом. Усе майно компанії перейшло у володіння благодійного фонду Hilton Foundation. Баррон не став з цим миритися і через дев’ять років у судовому порядку повернув контроль над конгломератом. Згодом:

1982 рік — на вшанування пам’яті Конрада з’явився напрям компанії Conrad International Hotels, до якого входили лише готелі класу люкс у всьому світі.

1987 — стартує програма лояльності компанії Hilton Honors.

1994 — всі готелі мережі були оснащені пристроями для автоматичного відкривання та закривання дверей.

2007 — конгломерат перейшов до фонду Blackstone Group за $26 млрд. Головою компанії став Крістофер Насетта.

2008 — відкривається Hilton Vancouver Washington, перший готель, що використовує технології енергозбереження.

2009 — Hilton Hotels змінила ім’я на Hilton Worldwide.

Компанія й досі є однією з найбільших готельних мереж світу.

На фото: Hilton Hurgada Long Beach Resort

Основними принципами готелів Хілтон донині є проголошені Конрадом Хілтоном постулати:

1. Клієнт повинен отримувати безкоштовно максимальну кількість стандартизованих послуг.

2. Усе необхідне клієнти можуть придбати в готелі.

3. Гроші має приносити абсолютно весь простір готелю.

Діяльність колективу керується певними принципами:

H — hospitality — гостинність (забезпечення приємних вражень для гостей);

I — integrity — сумлінність (завжди робити все вірно);

L — leadership — лідерство (бути кращими у своїй галузі та співтоваристві);

T — teamwork — командна робота (працювати злагоджено на досягнення спільної мети);

O — ownership — відповідальність (нести відповідальність за усі рішення та дії);

N — now — тут і зараз (працювати швидко, своєчасно та дисципліновано).

На фото: Інтер’єр одного з номерів у готелі Hilton

Цікаві цитати:

Якщо ти хочеш запустити великий корабель, ти повинен відправитися туди, де вода буде глибше.

Успіх, пов’язаний з дією. Успішні люди продовжують рухатися. Вони помиляються, але не зупиняються.

Немає  нічого страшного в тому, що ви ще не знайшли свою місію в житті, або не досягли своєї мрії. Ви просто повинні бути готові до того, щоб схопити її.

Головне завдання людини — постійно бути напоготові, оскільки наступна випадкова зустріч, покупка або подорож можуть виявитися переломним моментом у нашому житті.

Джерело: hilton.com, vc.ru, kommersant.ru, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram