Новини
12 Червня 2021
849

Пожити безоплатно: Як влада Японії стимулює заселення сільських територій

Деякі регіони мають спеціальні “банки будинків”, щоб охочі могли їх швидко знайти

Для того, щоб відродити сільські райони та підвищити чисельність населення, уряд Японії організовує різні програми із залучення жителів до порожніх будинків. У деяких містах і селах можна отримати безплатне житло та субсидії на ремонт. Однак ця тенденція не унікальна для Японії, повідомляє Rusbase.

У Японії можна знайти мільйони порожніх будинків, і деякі з них здаються майже безплатно. Згідно з дослідженням житлових і земельних ресурсів, який уряд проводить кожні п’ять років, 2018-го був зафіксований рекордний рівень вільних будинків у країні — 8,49 млн. Багато з них пустують після смерті або переїзду власників.

• У звіті також зазначено, що з 2013 року кількість будинків збільшилася на 3,2%.

• 13,6% від усіх 62,42 млн японських будинків занедбані.

• Це є особливо актуальним в префектурах Вакаяма, Токусіма, Кагосіма та Коті, де більше ніж 18% будинків нежилі.

Відродження сільських районів — це основна частина соціально-економічних планів прем’єр-міністра Японії Йосіхіде Сугі. Він зробив відродження сільських районів наріжним каменем своєї політики. У листопаді пообіцяв стимулювати сільську економіку завдяки розвитку туризму й заохоченню сільськогосподарських реформ.

Безплатні будинки та субсидії

Японія робить все можливе, аби полегшити пошук будинків тим, хто зацікавлений у їх придбанні. У Тотігі та Нагано є спеціальні “банки будинків”. На цих сайтах, які розробили міська або муніципальна влада, можна знайти різні порожні будинки вартістю 50 тис. єн або $455.

У місті Окутама на заході Токіо старі й порожні будівлі здаються абсолютно безоплатно. Нові мешканці скористалися вигідною пропозицією та перетворили їх у майстерні та закусочні.

“Програма корисна не тільки для старих власників, які змушені були платити податки за нерухомість, а й для міста, оскільки завдяки їй скорочується кількість покинутих будівель”, — заявив представник Окутама.

На фото: порожній будинок у префектурі Тотігі на північ від Токіо/Tochigi Akiya

Представники влади у деяких провінціях дійшли висновку, що найкращий спосіб залучити віддалених співробітників — запропонувати їм готівку.

Згідно зі звітом Nikkei, коли адміністрація міста Мікас (північна префектура Хоккайдо) розпочала надавати субсидії на догляд за дітьми та придбання будинку, кількість порожніх будівель скоротилася на 11%. У місті Дайсен у префектурі Тотторі кількість також скоротилася на 7,9%, коли місцевий уряд запропонував гранти обсягом 2 млн єн або $18 229 тим, хто займеться ремонтом певних будинків з бази даних.

У вересні уряд розпочав просувати програму серед віддалених працівників, які переїхали до сільської місцевості. Їм надаватиметься грошовий грант обсягом 1 млн єн або $9 114. А ті, хто планує відкрити ІТ-бізнес у малонаселених районах Японії, можуть подавати заявку на грант обсягом 3 млн єн або $27 343.

Світова тенденція

Проблема порожніх будинків у сільській місцевості не унікальна для Японії.

• У США влада малонаселених міст і селищ стимулює людей переїжджати, пропонуючи тисячі доларів, а у деяких випадках і безплатну землю.

• В італійському селі Чінкуефронді можна було придбати будинок за €1, так влада прагнула збільшити населення міста.

• Італійське місто Лока пропонувало схожу угоду, але крім цього віддаленим працівникам з дітьми належала ще й грошова винагорода обсягом €9 тис.

Тим часом коронавірус врятував одне іспанське містечко, що перебувало на межі зникнення. Детальніше в матеріалі Investory News тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram