Новини
16 Серпня 2019
2 532

Посоліднішали: Капіталізація 100 найбільших компаній світу зросла до $21 трлн

У лідери рейтингу вийшов Microsoft, обігнавши Apple і ставши найдорожчою публічною компанією

Ринкова капіталізація 100 провідних корпорацій за рік (з квітня 2018 р. по березень 2019 р.) становила рекордні $21 трлн. Про це свідчать дані рейтингу Global Top 100 companies, який щорічно складає PricewaterhouseCoopers (PwC).

Зростання капіталізації найбільших компаній світу за цей період склав 5%. Це нижче темпів приросту капіталізації в 15%, які експерти компанії спостерігали у 2018 р. При цьому за останні десять років загальна капіталізація найбільших компаній зросла майже втричі – з $337 млрд у 2009 р. до $905 млрд у 2019 р.

Зростання відбулося коштом американських компаній, серед яких у десятці найбільших виявилися в основному представники технологічного сектора й онлайн-торгівлі. В трійці лідерів – Microsoft, Apple та Amazon. При цьому вперше за сім років змінився лідер, оскільки всі ці роки рейтинг очолювала Apple.

Однак, Apple продовжує приносити акціонерам значно більший дохід, ніж будь-яка інша компанія – $87 млрд у 2018 р ($31 млрд – 2017 р.).

У десятку найдорожчих компаній також увійшли Alphabet (4-е місце), Berkshire Hathaway (5), Facebook (6), Alibaba (7) і Tencent (8), Jonson&Jonson (9) і Exxon Mobil (10).

Ось уже п’ятий рік поспіль компанії з США продовжують домінувати, збільшуючи свою ринкову капіталізацію на понад $1 трлн або на 10%, і займають більшу частину всього рейтингу Global Top 100 (54 компанії). Їх частка в загальносвітовому обсязі ринкової капіталізації становить 63%.

Китай (Greater China), в який в рейтингу включено Тайвань і Гонконг, – другий за обсягом капіталізації компаній. Однак тут спостерігається зниження показника на $135 млрд (- 4%) у порівнянні з 31 березня 2018 р. під впливом волатильності індексів Шанхая і Hang Seng на фоні зростаючого розриву в торгівлі між Великим Китаєм і США.

В Європі, зокрема, Швейцарія і Франція показали кращі результати: зростання склало $119 млрд (18%) і $74 млрд (12%) відповідно, яке в основному відбулось шляхом загального запасу товарів для охорони здоров’я і споживчих товарів.

Ринкова капіталізація британських компаній залишалася значною мірою незмінною під впливом невизначеності Brexit.

Найуспішнішою країною в відносному вираженні була Індія, хоча у світовій топ-100 потрапило всього дві компанії, які склали зростання ринкової капіталізації країни на $63 млрд або 37%. Як пояснюють аналітики, такий показник був підтриманий зростанням внутрішнього фондового ринку на 10% в доларовому вираженні, а також стійкими тенденціями доходів окремих компаній.

Південнокорейський Samsung у 2018 р. показав одні з найгірших результатів, на що вплинуло уповільнення і підвищення конкурентоспроможності ринку смартфонів.

Як і бельгійська AB InBev, яка пережила важкий 2018 рік, враховуючи несприятливі тенденції в галузі.

Нагадаємо, чистий прибуток компанії Microsoft зріс на 49% до $13,19 млрд, або $1,71 на акцію – зростання перевершило прогнози аналітиків. Локомотивом зростання виторгу й прибутку стали хмарні послуги та сервіс Azure.

Згідно з дослідженням про постачання смартфонів на світовому ринку, компанія Apple з телефоном iPhone продовжує втрачати свої позиції на ринку. Так, у II кв 2019 року продажі iPhone впали на 11,9%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram