Новини
8 Квітня 2019
753

Посаду зайнято: Світовий банк визначився з новим президентом

Наступні п’ять років структуру очолюватиме соратник Трампа – Девід Малпасс

Тринадцятим президентом Світового банку став американський економіст та заступник міністра фінансів США з міжнародних справ Девід Малпасс, який приступить до своїх обов’язків вже 9 квітня, йдеться на сайті Світового банку.

“Рада Світового банку сподівається на співпрацю з паном Малпассом у реалізації угоди “Форвард Погляд” та пакета капіталу, як це визначено в документі “Стале фінансування для сталого розвитку”, – зазначається у повідомленні.

У релізі повідомляється, що Девід Малпасс зіграв важливу роль в декількох великих реформах та ініціативах групи Світового банку. Зокрема, в забезпеченні прозорості боргу, що була прийнята Всесвітнім банком та МВФ.

“З метою розширення публічного розкриття інформації про заборгованість. Що тим самим забезпечило зменшення частоти і серйозності боргових криз”, – зазначається у повідомленні Світового банку.

Питання про нове керівництво виникло після несподіваного оголошення 7 січня вже колишнього президента Джим Йонг Кіма про відставку. Посаду він очолював більше шести років, пост керівника покинув 1 лютого. Після чого президент США Дональд Трамп запропонував на посаду президента Світового банку кандидатуру 63-річного республіканця Девіда Малпасса. 5 квітня виконавчі директори банку одноголосно підтримали це рішення.

“Процедура відбору була затверджена ще у 2011 році. Будь-який член банку може бути запропонованим будь-яким виконавчим директором. Це робить процес відбору відкритим та прозорим. Після цього етапу виконавчі директори провели ретельну перевірку та всебічне інтерв’ю з Малпассом”, – зазначається на сайті Світового банку.

Раніше світові ЗМІ писали, що Девід Малпасс критично ставиться до дій Світового банку. Неодноразово дорікав структуру за надто великі кредити Китаю, вважаючи, що країна може обійтися без фінансової підтримки ззовні.

Світовий банк був заснований у 1944 році. Одна з найбільших у світі організацій, що надає допомогу з метою розвитку. Співвласниками Світового банку є 187 країн-членів, інтереси яких представляють Рада керуючих та Рада директорів. Умовою членства у Світовому банку є членство в Міжнародному валютному фонді.

Раніше президентами Світового банку були:

  • Юджин Мейєр (Eugene Meyer): липень 1946 – грудень 1946
    Джон Макклой (John Jay McCloy): березень 1947 – червень 1949
    Юджин Р. Блек (Eugene Robert Black): липень 1949 – грудень 1962
    Джордж Д. Вудс (George D. Woods): січень 1963 – березень 1968
    Роберт С. Макнамара (Robert S. McNamara): квітень 1968 – червень 1981
    Елден В. Клозен (Alden W. Clausen): липень 1981 – червень 1986
    Барбер В. Конэбл (Barber B. Conable): липень 1986 – серпень 1991
    Льюїс Т. Престон (Lewis T. Preston): вересень 1991 – травень 1995
    Джеймс Д. Вулфенсон (James David Wolfensohn): червень 1995 – травень 2005
    Пол Вулфовіц (Paul Wolfowitz): червень 2005 – липень 2007
    Роберт Зеллік (Robert Zoellick): червень 2007 – липень 2012
    Джим Йонг Кім (Jim Yong Kim): липень 2012 – лютий 2019
    Девід Малпасс (David R. Malpass): 9 квітня 2019

 

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує зростання ВВП України на рівні 2,7%. Банк передбачає також зниження інфляції в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram