Новини
16 Травня 2023
330

Попри війну вдалося зберегти в країні макрофінансову стабільність

Такі висновки оприлюднені в річному звіті НБУ

Національний банк України підсумував зміни, що відбулися у фінансовій системі та економіці України впродовж минулого року, — року безпрецедентних випробувань повномасштабною війною, йдеться в оприлюдненому річному звіті НБУ за 2022 рік.

“Завдяки комплексним зусиллям Національного банку у 2022 рік фінансовий сектор України увійшов з показниками, які закладали надійний фундамент його стабільної роботи та подальшого розвитку”, — йдеться у повідомленні.

Зокрема, наводяться наступні показники:

• міцна і добре капіталізована банківська система з історично рекордним прибутком — 77,5 млрд грн за 2021 рік;

• стійкий та високоліквідний валютний ринок завдяки переходу з 2015 року до плаваючого курсоутворення;

• обсяг міжнародних резервів — майже $31 млрд;

• успішний досвід політики інфляційного таргетування — уповільнення інфляції наприкінці 2021 року, на відміну від її зростання в більшості країн світу;

• конкурентно високий рівень диджиталізації українського фінансового сектору: завдяки розвитку cashless economy і методів дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів фінансових установ, зокрема через Систему BankID НБУ.

Підкреслюється, що міцний фундамент фінансової системи та завчасна підготовка до найгірших варіантів відіграли вирішальну роль з 24 лютого 2022 року.

Як наслідок, результатом спільної роботи Національного банку, фінансових установ та керівництва держави у 2022 році стали — збереження макрофінансової стабільності, недопущення дестабілізації фінансової системи противником.

Було забезпечено екстрене фінансування оборонних видатків держави та створено умови для переходу до беземісійного фінансування потреб держбюджету у 2023 році.

Утримано курсову стійкість і контроль на валютному ринку. Уповільнено інфляцію вже наприкінці 2022 року, всупереч масованим акетним обстрілам, проблеми з енергозабезпеченням, окупацію частини територій України та продовження активної фази бойових дій.

Відбулося зростання міжнародних резервів Національного банку, що насамперед стало результатом активного поглиблення співробітництва з міжнародними партнерами та демонстрації Україною спроможності гідно долати виклики для макрофінансової стабільності, спричинені війною.

Нова модель співпраці з МВФ стала запорукою успішного виконання у 2023 році Моніторингової програми та укладання нової чотирирічної програми співробітництва, яка уможливила реалізацію безпрецедентного пакета допомоги Україні загальним обсягом понад $115 млрд.

Було проведено збір і перерахування зі спецрахунків НБУ коштів: 22,3 млрд грн на потреби сил оборони України, 920 млн грн — на гуманітарну допомогу.

Загалом — збережено довіру до банківської системи та Національного банку в найкритичніший момент незалежної України.

“Озираючись та підсумовуючи 2022 рік, Національний банк України висловлює вдячність кожному українцю, працівникам фінансових установ, державним інституціям, міжнародним партнерам — за єдність і довіру, що допомогли подолати цей рік. Та найбільше — висловлюємо шану і вдячність захисникам і захисницям України, адже без вашої героїчної боротьби нинішнього року могло б не бути”, — наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, 67,7 млрд грн податків отримав бюджет.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram