Новини
29 Жовтня 2020
723

Попит на золото у світі знизився до мінімуму з 2009 року

В третьому кварталі поточного року роль золота проявилась як “притулок” для роздрібних інвесторів

Загальний попит на золото у світі в третьому кварталі 2020 р. знизився на 19% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 892 тонн, на фоні триваючої пандемії коронавірусу. Це найнижчий квартальний показник з 2009 р., повідомляє агенція “Українські новини” з посиланням на звіт Всесвітньої ради із золота (World Gold Council, WGC).

“У річному обчисленні в третьому кварталі світовий попит на золото знизився на 19%, до 892 тонн, оскільки споживачі продовжували відчувати вплив пандемії COVID-19. Це найнижчий квартальний показник з третього кварталу 2009 р.”, — йдеться у звіті. Пропозиція золота на ринку за цей період знизилася на 3% стосовно минулого року.

Попит на метал з початку року склав 2,97 тис. тонн, що на 10% нижче у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р.

Як зазначають у WGC, інвестиційний попит на золото в третьому кварталі виріс більш ніж на 20% у порівнянні з минулим роком. Так, у всьому світі інвестори купили 222,1 тонни золотих злитків і монет (+ 49% рік до року), а найбільше зростання відбулося на західних ринках, у Китаї й Туреччині.

Додатково інвестори придбали 272,5 тонни золота через забезпечені золотом біржові фонди (ETF). З початку року золоті ETF збільшили свої активи більш ніж на 1 тис. тонн, і зараз їх резерви становлять рекордні 3,88 тис. тонн.

“Оцінюючи ситуацію з інвесторами, ми бачимо новий рекордний приплив коштів у забезпечені золотом ETF в третьому кварталі, що призвело до безпрецедентно високих глобальних показників. Не менш обнадійливим є те, що в цьому кварталі проявилася роль золота як “притулку” для роздрібних інвесторів, оскільки люди продовжують шукати стабільність в умовах нестійкості на ринках”, — зазначає аналітик Всесвітньої ради із золота Луїза Стріт.

Всупереч тому, що ще занадто рано прогнозувати наслідки другої хвилі локдаунів, викликаних пандемією, виникають відповідні ризики та проблеми, про які вже знають інвестори, і це, ймовірно, підтримає їх сильний інтерес до золота, повідомив директор зі взаємодії з ринками WGC Джон Малліган.

При цьому, як вважає експерт, попит з боку приватних інвесторів може опинитися під загрозою, якщо будуть знову введені жорсткі обмеження, але ринок золотих ETF залишиться високоліквідним.

Поєднання соціальних обмежень через коронавірус, а також економічні наслідки ізоляції та рекордно високі ціни на золото в багатьох валютах виявилося занадто серйозним випробуванням для багатьох покупців ювелірних виробів.

Попит на прикраси знизився на 29% в річному вираженні — до 333 тонн. Хоча найбільше скорочення попиту припало на Китай та Індію, слабкий інтерес до ювелірних виробів спостерігався у всьому світі.

Інституційні та приватні інвестори в найближчому майбутньому будуть добре обізнані про вкрай складні економічні умови, що виникли після пандемії. Це має гарантувати, що попит на золоті інвестиційні продукти залишиться підвищеним, хоча попит на золоті ETF може й не досягти екстраординарних рівнів, які були раніше в цьому році, вважає Джон Малліган.

Нагадаємо, Міжнародна інвестиційна компанія Avellana Gold запустить збагачувальну фабрику на Мужіївському родовищі поліметалів, яке є єдиним в Україні родовищем золота із затвердженими запасами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram