Новини
21 Жовтня 2020
798

На Закарпатті відновлять видобуток на Мужіївському золоторудному родовищі

Запуск фабрики сприятиме надходженням у бюджет громади та створенню нових робочих місць

Міжнародна інвестиційна компанія Avellana Gold запустить збагачувальну фабрику на Мужіївському родовищі поліметалів, яке є єдиним у державі  родовищем золота із затвердженими запасами, що дозволяє Україні вважатися золотовидобувною країною, про це йдеться у пресрелізі компанії.

Зазначається, що наразі компанія утилізує відвали на території родовища, які накопичилися від попередньої діяльності рудника, та відновлює екологію в регіоні.

Як зазначив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, запуск фабрики вперше за останні 15 років це надходження у бюджет громади та нові робочі місця.

“Ми підтримали іноземного інвестора та запуск проєкту з видобування золота й поліметалів, які є на території Мужіївського родовища. Востаннє підприємство запускали у 2005 році, воно збанкрутіло, тому будь-які виробничі процеси тут не відбувалися”, – наголосив  Олексій Петров.

І додав, що це єдиний виробничий комплекс, який можна запустити під час пандемії. “Крім того, проєкт має не стільки бізнесову, скільки екологічну складову. Головне, що ми позбавимося від небезпечних відвалів, яких практично 130 тис. тонн і які сьогодні створюють проблему екологічній системі регіону”,  – зазначає Олексій Петров.

З 2016 року Avellana Gold розробила комплексну концепцію підземної розробки родовища, яка передбачає видобуток чотирьох видів металу та роботу з низькими класами золота.

Як зазначив керівник українського представництва Avellana Gold Андрій Смолін, на сьогодні побудовано нову гравітаційну фабрику, на якій працює 30 осіб. “У результаті компанія перероблятиме 500 тисяч тонн руди на рік та буде сплачувати понад 250 мільйонів гривень податків”, – наголосив він.

Своєю чергою генеральний директор компанії Avellana Gold Брайан Севедж додав, що металу з продукції компанії буде достатньо для виробництва 300 тисяч акумуляторів на рік, що дозволить перекрити потребу країни в імпорті цинку.

У компанії також зазначили, що введення в експлуатацію проєкту розробки Мужіївського родовища та додаткові інвестиції у розвідку нових родовищ на Закарпатті дадуть поштовх до створення нових гірничих компаній. “Протягом десятиліть подібні родовища приносять сотні мільйонів доларів економіці Румунії та Словаччини”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що наприкінці липня ціна на золото вперше в історії перевищила $2 тисячі за унцію на фоні падіння економіки США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram