Новини
30 Серпня 2023
314

Польський астронавт полетить у космос

Країна домовилась про політ з Європейським космічним агентством

Польща та Європейське космічне агентство (ЄКА) у вівторок підписали три угоди, які стосуються зокрема участі польського астронавта в місії на Міжнародній космічній станції, повідомило Польське космічне агентство.

Пакет угод про співпрацю у Варшаві підписали міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда та генеральний директор ЄКА доктор Йозеф Ашбахер.

Перша угода стосується стажування польських випускників в ЄКА, друга — розвитку польських космічних технологій, а третя — закріплює попередньо досягнуту домовленість про відправлення у космос польського астронавта.

“Передусім, про місію нашого польського астронавта — що стосується особи, то це ще попереду. У нас є кандидат, але він повинен пройти тести й отримати офіційне схвалення. Ми не хочемо наврочити”, — сказав Буда на пресконференції.

За його словами, астронавт на Міжнародній космічній станції займатиметься випробуваннями польських технологій, а також вестиме уроки для польських школярів — вони будуть покликані зацікавити дітей темою космосу.

Цей астронавт стане другим в історії громадянином Польщі, що вирушить до МКС. Досі єдиним польським астронавтом вважається Мирослав Гермашевський, який здійснив політ ще у 1978 році.

Польща з 2012 року є членом Європейського космічного агентства. У польському космічному секторі наразі працюють понад 400 компаній та установ, які забезпечують роботою близько 15 тис. осіб.

Нагадаємо, Virgin Galactic успішно здійснила другий тестовий політ із пасажирами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram