Новини
7 Лютого 2022
425

Польща у лютому відновила відбір газу “Ямал-Європою” замість “Північного потоку”

Тим часом країна скоротила імпорт газу з Німеччини

Польща з початком лютого відновила отримання газу з Росії, що надходить від “Газпрому” газопроводом “Ямал-Європа”, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані європейських газотранспортних операторів.

Водночас Польща скоротила імпорт газу з Німеччини реверсом газопроводом “Ямал-Європа”. Країна активно витрачає запаси з підземних сховищ і якнайменше використовує ЗПГ.

У січні ціни контрактів із постачальниками (якщо в них записаний популярний індекс “на місяць вперед”) були на історичному максимумі — приблизно $1,3 тис. за тисячу кубометрів, тоді як на спотовому ринку ціни пішли нижче за $1 тис. за тисячу кубометрів. Це змусило покупців скорочувати приймання імпортного газу та покладатися на запаси та можливості спотового ринку.

У лютому співвідношення форвардних контрактів та спотових вирівнюється, внаслідок чого відбір російського газу європейськими покупцями зростає.

У січні Польща майже припинила приймання газу “Ямал-Європою”: було отримано лише 15 млн кубометрів, а протягом 10 днів місяця газопровід у точці входу “Кондраткі” на території Польщі не працював зовсім. Постачання тривали лише через газовимірювальні станції Тетерівка та Високе (дуже скороченим обсягом) на кордоні з Білоруссю та ГВС Дроздовичі на кордоні з Україною.

З настанням лютого приймання газу “Ямал-Європою” зросло до 10 млн кубометрів на добу. Подвоїлися постачання через Україну газопроводом “Комарно-Дроздовичі” — тепер у середньому йде по 8 млн кубометрів на добу. Найбільше газу приймається через ГВС “Високе” — 14 млн кубометрівм на добу після 5 млн кубометрів на добу у січні.

У січні Польща активно імпортувала газ із Німеччини — було отримано 580 млн кубометрів реверсом “Ямал-Європою”.

Польща, як і раніше, активно витрачає запаси зі своїх підземних сховищ, за добу піднімаючи 23-24 млн кубометрів. За підсумками газової доби 5 лютого їхній рівень скоротився до 62%. При цьому рівень запасів газу в ПСГ Польщі наразі, як і раніше, один із найвищих на континенті.

Як писали раніше Investory News, російський “Газпром” і китайська національна нафтогазова корпорація CNPC уклали договір купівлі-продажу газу до Китаю з Далекого Сходу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram