Бiзнес
5 Листопада 2021
1 130

Polaroid: Фото в один клік

Історія успіху використання ефекту поляризації

Polaroid Corporation — американська компанія-виробник фототехніки та побутової електроніки (LCD-телевізорів, портативних DVD-плеєрів, цифрових фоторамок). Світове визнання здобула завдяки фотокамері миттєвої зйомки.

Її засновником був Едвін Ленд — онук українських євреїв Аврама та Елли Соломонович. Його бабуся та дідусь переїхали до США. Після прибуття їх зареєстрували під прізвищем Ленд.

Хлопчик виявився вундеркіндом. Його цікавили складові оточуючих механізмів. Одного разу він навіть розібрав фонограф батьків, за що отримав на горіхи. Та це не відбило його жаги до досліджень.

Після закінчення школи хлопець вступив до Гарвардського університету. Під час навчання його дуже цікавило питання про те, як можна відрегулювати світло від автомобільних фар так, щоб вони не сліпили водіїв, але не втрачали при цьому свою потужність. Річ у тім, що в дитинстві він бачив аварію між легковим автомобілем і фермерським фургоном на нічній дорозі, і ця картина не виходила в нього з голови. Він вважав, що виною тому було саме сліпуче світло.

У 17 років Едвін покинув Гарвардський університет після першого року навчання. Батько не лише підтримав рішення сина, а й дав грошей, щоб той переїхав до Нью-Йорка. Весь свій час Ленд присвячував винаходу синтетичного поляризатора. Йому вдалося розробити метод розподілу променів. Це відкриття лягло в основу поляризаторів, які використовуються в калькуляторах, годинниках, камерних фільтрах, сонцезахисних окулярах і мікроскопах.

Після декількох років у Нью-Йорку Ленд повернувся до Гарварду. Отримавши доступ до лабораторій університету, там він виготовив перші листи поляризуючого матеріалу. У 1929 році він подав заявку на патент і через п’ять років отримав його. Вчений кілька років безрезультатно намагався продати свій винахід компаніям автомобільної промисловості.

У 1932 році Едвін Ленд і Джордж Віллайр заснували лабораторію “Ленд-Віллайр”, в якій працювали вони самі, їхні дружини та кілька колег. Але підприємство не досягнуло комерційного успіху.

В нагоді стала співпраця з Eastman Kodak, яка замовила у лабораторії фотографічні поляризаційні фільтри на $10 тис. Вони збільшували контрастність та зменшували відблиски на фотографіях, зроблених при яскравому світлі.

У 1935 році лабораторія домовилася з американською оптичною компанією про випуск сонцезахисних окулярів Polaroid, які затемнювали краєвид і прибирали відблиски. Виробництво Polaroid Day Glasses на багато років стало стабільним джерелом прибутку.

У 1937 році Ленд заснував корпорацію Polaroid. Спочатку компанія мала вісім акціонерів та бюджет у $375 тис. на винаходи. Акціонери інвестували цю суму в ідеї винахідника, віддавши йому право вирішального голосу та контроль над компанією на найближче десятиліття.

1939 рік приніс підприємству прибуток обсягом $35 тис. А на Всесвітній виставці в Нью-Йорку вперше в історії було продемонстровано окуляри для перегляду фільмів у 3D форматі. Публіці сподобався ефект, проте кінематографісти проігнорували нову технологію.

У 1940 році партнер Ленда Віллайр назавжди полишив бізнес. Він став лейтенантом військово-морського флоту.

На початку 40-х років Polaroid втратила  $100 тис., незважаючи на те, що виручка від продажів окулярів Polaroid зросла до $1 млн. Бізнес і 240 співробітників врятували військові контракти Другої світової війни.

Компанія стала постачальником оптики для військових: біноклі, прилади нічного бачення, перископи та багато інших приладів. Інженери брали участь у розробці складної військової техніки. Компанія отримала від американського уряду контракт на $7 млн на розробку системи наведення інфрачервоним випромінюванням. У 1944 році у всіх американських льотчиків були окуляри Polaroid, які забезпечували чудову видимість.

До кінця війни, у 1945 році, продажі Polaroid досягли $16 млн.

Після закінчення війни вчений повністю присвятив себе розробці фотоапарата, в якому було б об’єднано процеси фотозйомки та обробки знімків.

Розробка зайняла 3 роки. Було досягнено ефекту, що фотопапір виступав одночасно і як плівка, і як фотографія.

У лютому 1947 року Ленд вперше продемонстрував свою “моментальну” камеру на зборах Американського оптичного товариства. Присутні були у захваті.

26 листопада 1948 року революційні фотоапарати з’явилися у продажу під назвою Polaroid Land Camera Model 95 та за ціною $90. Це були чималі гроші на той час. Першу партію — 57 штук — розкупили того ж дня. За перший рік було продано фотоапаратів на $5 млн.

У 1950 році було продано мільйонний ролик плівки. При цьому Ленд безперервно вдосконалював свої камери та плівки.

1957 року акції компанії почали продавати на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Через два роки з’явилися перші дочірні компанії за межами США: у Франкфурті й Торонто. Незабаром продукція бренду поширилася і в Японії.

У 1960-х роках фотокамери друкували вже кольорові знімки та коштували $20.

У 1966 році Polaroid представила систему ID для посвідчень особи. Лише за дві хвилини можна було отримати, наприклад, нові права водія. Удосконалена система ID-4 у 1989 році стала використовуватися більш ніж у двадцяти штатах Америки для виробництва водійських ліцензій.

У 1970 році Polaroid була однією з найуспішніших компаній у світі, продажі досягли $500 млн, а Едвін Ленд та його камера з’явилися на обкладинці журналу Time.

Справжній прорив стався у 1972 році — світові була представлена камера Polaroid SX-70, патент на яку бізнесмен отримав ще влітку 1970 року. Це була перша повністю автоматизована кишенькова камера. Фотографу залишалося лише зарядити касету, навести об’єктив та натиснути кнопку. За хвилину фотографія була готова.

На фото: Polaroid SX-70

Під тиском акціонерів у 1975 році Ленда зняли з посади президента компанії, потім позбавили посади голови ради директорів. На думку інших керівників Polaroid, Ленд стримував розвиток компанії: він відмовлявся від злиття з іншими компаніями, завжди негативно ставився до залучення кредитних коштів, ігнорував маркетингові дослідження та мало вірив у рекламу.

Того ж року розпочався судовий процес між двома гігантами фотоіндустрії. Eastman Kodak почав розробляти свою систему миттєвої фотографії. Тоді юристи Polaroid висунули позов щодо порушення прав патентовласника. Судовий процес тривав близько десятиліття, але в результаті у 1985 році Вищим апеляційним судом поведінка Kodak була визнана неправомірною. Компанії довелося згорнути всі свої розробки у сфері миттєвої фотографії та виплатити Polaroid $925 млн.

1979 року компанія випустила першу “дзеркалку” з автофокусом.

У 1982 році 73-річного Ленда змусили піти у відставку, на той час продажі становили $2,15 млрд.

1 березня 1991 року Едвін Ленд у віці 81 року пішов із життя.

Компанія пережила свого засновника лише на десятиліття. Керівництво не стало вкладатися в новітню цифрову фотографію. До того ж набирали популярності і лабораторії експрес-друку. Люди хотіли заощаджувати: надрукувати фотографії в лабораторії було дешевше, знімки виходили якіснішими, а втрата часу вже не була такою суттєвою. Набравши надто багато кредитів, Polaroid у жовтні 2001 року оголосила про своє банкрутство.

Після банкрутства головної компанії Polaroid Corporation у 2001 році права на бренд відійшли компанії Petters Group Worldwide.

З 2007 до листопада 2011 року компанія входила до групи Stylemark.

У 2008 році в США було представлено компактний принтер Polaroid PoGo.

У 2009 році було випущено цифровий фотоапарат Polaroid PoGo Instant Digital Camera. Його особливість полягала у тому, що в нього вбудовано кольоровий принтер.

У 2010 році креативним директором Polaroid стала співачка Lady Gaga. Артистка представляла нову продукцію бренду. В колаборації було випущено окуляри із вбудованою камерою, але через чотири роки співпраця завершилася.

В цей період світ побачила Polaroid Cube — мініатюрна, удароміцна, водонепроникна камера високої чіткості виконана у формі куба.

З листопада 2011 року компанія входить до складу італійської групи Safilo.

З нагоди свого 75-річчя фірма випустила унікальну ретроколекцію сонцезахисних окулярів під назвою “Краще під сонцем” (Best under the Sun), що відобразила найбагатшу спадщину бренду, який, як і раніше, продовжує активно розвиватися, йдучи шляхом вдосконалення та інновацій.

У 2016 році було продано понад 3,5 млн моментальних фотоапаратів.

Сьогодні поряд з поляризаційними лінзами та сонцезахисними окулярами під брендом Polaroid виробляються також оправи для окулярів та 3D-окуляри.

Цікаві факти:

• Серед винахідників за кількістю зареєстрованих патентів тільки Томас Едісон випереджає Едвіна Ленда — у Едвіна їх було близько 600.

• Дідусь та бабуся винахідника емігрували з Одеси, яка на той час входила до складу Російської імперії.

• Термін “polaroid” вперше використав професор Кларенс Кеннеді у 1934 році, коли він розповідав про роботи Ленда в галузі пошуку матеріалу, що поляризує світло. Винахіднику це слово спочатку не сподобалося. Сам він хотів назвати винайдений ним матеріал епіболліполом (від грецьких слів “плоский” і “поляризатор”). Але колеги переконали його, що легковимовне слово підходить для його винаходу краще.

• На зустрічі з топ-менеджерами з American Optical Company підприємець поставив на підвіконня акваріум із золотою рибкою та вручив кожному по поляризаційній пластині. Трюк полягав у тому, що сонячного дня через відблиски золоту рибку всередині акваріума було не видно, а за допомогою поляризаційної пластини топ-менеджери змогли її відразу побачити. Вражаючи таким чином своїх гостей, Ленд одразу заявив, що відтепер сонцезахисні окуляри необхідно робити з поляризаційного скла, і ті практично одразу погодилися інвестувати у цю ідею.

• На винахід фотоапарату миттєвої зйомки Едвіна наштовхнула його трирічна дочка під час відпочинку у Санта-Фе у 1943 році. Ленд сфотографував її, і дівчинка засмутилася, дізнавшись, що батько не може прямо зараз показати їй фотографію. Замість того, щоб пояснити дочці, через що це неможливо, Ленд поставив те саме питання собі і дуже скоро зрозумів, що претензія доньки абсолютно вірна. Створити фотоапарат, що робить миттєві знімки, можливо.

• Серед винаходів Ленда: поляризатор, рентгенівська плівка, 3D-фільми, прилади нічного бачення для армії та багато іншого. Вчений очолював розробку шпигунського літака U2, коли був радником американського президента Дуайта Ейзенхауера.

• Компанія фінансувала першу освітню телевізійну програму “Французький шеф-кухар” з Джулією Чайлд. Незабаром передача отримала телевізійну нагороду “Еммі”.

Джерело: nat-geo, vc, gazeta, lensmaster, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram