Новини
22 Липня 2019
872

Податок топа: В Сан-Франциско планують стягувати кошти за велику зарплатню СЕО

Гроші підуть на вирішення соцпроблем – будівництво доступного житла та психіатричну допомогу безхатькам

Влада Сан-Франциско планує винести на обговорення питання щодо оподаткування компаній, які платять своєму генеральному директору в сто разів більше, ніж середньому співробітнику. Найвищий податок стягуватиметься з тих компаній, які платять своїм керівникам у 600 разів більше, ніж співробітнику із середньою зарплатою, повідомляє Vox.

На думку прихильників нового закону, які розраховують залучити близько $100 млн, за допомогою отриманих грошей, вирішуватиметься чимало соціальних питань. “Наприклад, можна будувати доступне житло, а також надавати психіатричну допомогу безхатькам й таким чином виводити людей з вулиці”, – пише видання.

Зазначається, що новий закон стосуватиметься державних і приватних компаній, чиї співробітники знаходяться в Сан-Франциско. Представникам цих компаній доведеться надавати самостійну звітність про заробітну плату своїх підлеглих. “А це на думку критиків законопроекту, ненадійно”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що проти податку виступає Торгова палата. “Компанії маніпулюватимуть співвідношенням між зарплатами співробітників, переводячи своїх низькооплачуваних працівників за межі міста”, – упевнені у відомстві.

Зазначається, що в США подібне практикується не вперше. Так, на початку цього року сім штатів, враховуючи Каліфорнію ввели законопроекти щодо прив’язки податкової ставки компанії до коефіцієнта оплати праці. “Наприклад, у 2017 році в Портленді (штат Орегон) міська влада ввела новий податок, що стягувався з генеральних директорів і проти якого виступило бізнес-співтовариство. В результаті, для міста було зібрано $3,5 млн. Цей захід, прийнятий на місцевому рівні, привернув загальну увагу до ідеї, тому Сан-Франциско взяв модель Портленду за приклад”, – зазначає видання.

Поки невідомо, яка саме кількість компаній підпадатиме під оподаткування. За даними аналітичної компанії Equilar, наразі близько 10 публічних компаній зі штаб-квартирою в Сан-Франциско мають коефіцієнти оплати праці, що перевищують поріг 100:1.

“Наприклад, заробітна плата гендиректора компанії Gap у 3566 разів перевищує середню заробітну плату ритейлера. Генеральний директор іншого ритейлера – Williams-Sonoma – заробляє у 2447 разів більше звичайного співробітника. Серед інших компаній, розташованих в Сан-Франциско, розрив в оплаті праці яких перевищує 100:1, можна назвати Levi Strauss, Wells Fargo, Prologis, Salesforce, Charles Schwab, Visa, Glu Mobile і Yelp”, – пише видання.

Компанії, розташовані в Сан-Франциско, з зарплатою генерального директора, яка більш ніж у 100 разів перевищує середню зарплату звичайних працівників

Згідно з опитуванням компанії Equilar, новий податок містить й підводні камені. У Сан-Франциско – місті, яке найбільше асоціюється з великими технологіями, цей податок зачепить не технологічні компанії, а традиційну роздрібну торгівлю. “Якщо влада має намір обмежити саме корпоративну міць Big Tech, то з цим законопроектом вона потрапила не в ту ціль”, – йдеться у повідомленні. І додається, що згідно з приватним опитуванням, близько 75% виборців Сан-Франциско підтримують дану пропозицію.

Раніше Investory News писали, що чимало американських мільярдерів виступили з пропозицією обкласти їх податком. Так, Джордж Сорос, спадкоємиці Ріган Пріцкер та Ебігейл Дісней, співзасновник Facebook Inc. Кріс Хьюз, а також ще кілька заможних американців написали відкритого листа політикам, що висувають свої кандидатури на президентські вибори у 2020 році, в якому пропонують ввести такий податок, що усуне нерівність і забезпечить фінансування для розв’язання проблем, пов’язаних зі зміною клімату, і питань охорони здоров’я. Воррен пропонує ввести 2%-й податок на активи обсягом від $50 млн і по 3 центи з $1, якщо вартість активів перевищує $1 млрд. За оцінками авторів листа, за 10 років надходження від цього податку можуть скласти близько $3 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram