Новини
27 Листопада 2021
890

Плавуче місто майбутнього розмістять у Південній Кореї

Його розраховують збудувати вже до 2025 року

У 2019 році ООН підтримала ідею побудувати місто майбутнього на воді, але про дату реалізації та можливе місце розміщення поки не повідомлялося. Такий амбітний проєкт потребує великих вкладень і підтримки інвесторів.

Нещодавно він таку одержав, і стало відомо, де розкинеться плавуче місто. Воно гойдатиметься на хвилях у Пусані, великому портовому місті на південному сході Південної Кореї. Місце обрано невипадково. Як і багатьох прибережних міст, Пусану загрожує підвищення рівня моря.

“Так уже вийшло, що Пусан — найкраще місце для нас, щоб розгорнути цей прототип. Але ми сподіваємося, що проєкт буде корисним для всіх прибережних міст світу та всіх прибережних спільнот, які стикаються з проблемою підвищення рівня моря”, — співзасновниця Oceanix Ітаї Мадамомбе.

Плавуче місто розробила компанія Oceanix спільно з данським архітектором Б’ярке Інгелсом. Згідно з планом, він є набором шестикутних платформ, розташованих на воді. На кожній частині цієї “сніжинки” житиме комфортно 300 людей.

Шестикутники вважаються одними із найефективніших архітектурних форм: вони дозволяють будівельникам заощаджувати як простір, так і матеріали.

Платформи міста зміцнять вапняковим покриттям, у два-три рази твердішим, ніж бетон, але все ж таки плавучим. Матеріал створюється шляхом на підводні мінерали електричного струму. За допомогою нього він згодом стає міцнішим і може відновлюватися, щоб витримувати суворі погодні умови.

Мета проєкту: побудувати захищене від повеней місто, яке височить над морем та виробляє власні харчові продукти, енергію та прісну воду. Клітини під платформами використовують для утримання морських гребінців, водоростей чи інших видів морепродуктів. А аквапонічні господарства спрямують відходи риб на добриво рослин.

Словом, плавуче місто може працювати на повному самозабезпеченні.

За словами Мадабомбе, Oceanix співпрацюватиме з місцевими архітекторами та дизайнерами, щоб адаптувати прототип до місцевого середовища. Компанія представить результати на другому круглому столі ООН у квітні, після чого розпочне проєктування платформ та отримання дозволу на будівництво.

Вартість проєкту попередньо оцінюється у $200 млн. На цей час невідомо, на скільки жителів буде розраховане перше плавуче місто.

“Загалом це триватиме три роки, тому ми очікуємо, що до 2025 року вже побачимо цей прототип на воді”, — розповіла Мадамомбе.

Хоча вода навколо Пусана здебільшого спокійна, місто все ж таки страждало від тайфунів за останнє десятиліття. Найбільшими з них є Чаба, який затопив Пусан у 2016 році, а також Конґ-рей, який у 2018 році залишив його без електрики.

За словами Мадабомбе, Oceanix ретельно збиратиме дані про розвиток Пусана. Її команда сподівається застосувати ці уроки у своїх майбутніх проєктах: на цей момент компанія веде переговори з десятком інших урядів щодо будівництва плавучих міст.

Нагадаємо, експерти американської некомерційної організації Climate Central створили карту світу, яка показує динаміку затоплення суші. Далі — добірка п’яти міст, які можуть піти під воду вже до 2030 року.

Investory News дізналися, як зміняться наші домівки через декілька десятиліть. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram