Новини
10 Травня 2019
825

План НБУ: Скасування обмежень на валютному ринку

Регулятор послаблюватиме та скасовуватиме заходи захисту через поліпшення макроситуації

Обмеження на валютному ринку, що існують в Україні, є необхідними для підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, проте усі вони будуть поступово скасовуватися, йдеться у звіті Національного банку про запровадження заходів захисту.

Усі обмеження, які досі зберігаються на валютному ринку, були введені до 2016 року насамперед через накопичення суттєвих макроекономічних дисбалансів упродовж 2010-2013 років, анексію Криму та розгортання воєнного конфлікту на Сході, а також запровадження торговельних обмежень з боку РФ.

“Запроваджені заходи захисту довели свою ефективність. Упродовж 2016-2018 років ВВП України стійко зростав. Споживча інфляція скоротилася з 43,3% на кінець 2015 року до 9,8% на кінець 2018 року. Міжнародні резерви за цей період суттєво зросли та утримуються на рівні понад $20 млрд. Наша кінцева мета – вільний рух капіталу без будь-яких валютних обмежень”, – йдеться в документі.

Новий закон “Про валюту і валютні операції”, який замінив декрет Кабінету міністрів 1993 року про валютний контроль, набрав чинності 7 лютого 2019 року. Нова система валютного регулювання, затверджена постановами Національного банку, передбачає низку послаблень на валютному ринку. Загалом із 7 лютого введено в дію близько 30 послаблень.

Нагадаємо, в лютому цього року НБУ дозволив іноземним компаніям вивести дивіденди за 2018 рік. А з 8 травня банківський регулятор підвищив ліміт на репатріацію дивідендів до €12 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram