Новини
18 Травня 2023
351

Південна Європа готується до екстремальних кліматичних умов

Очікується люта посуха та найгірший урожай за десятиліття

Південна Європа готується до рекордної посухи влітку. Деякі країни вже страждають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття, пише Reuters.

Найскладніша ситуація цього року в Іспанії. Міністр сільського господарства країни Луїс Планас ще у квітні попросив Євросоюз про екстрену допомогу.

“Ситуація, викликана цією посухою, настільки масштабна, що її наслідки неможливо подолати лише власним коштом”, — зазначив він.

Минулого тижня Іспанія виділила понад €2 млрд на подолання надзвичайної ситуації, а також попросила €450 млн із кризового фонду Єврокомісії.

Попри попередження вчених про зміну клімату, багато сільськогосподарських регіонів не поспішають переходити на краплинне зрошення або вирощування стійкіших до посухи культур.

“Деякі компанії навіть не думають змінювати модель свого споживання, вони просто намагаються знайти якісь чудодійні технології, які б приносили воду”, — заявив Робер Вотар, кліматолог і директор французького Інституту П’єра-Симона Лапласа.

У Франції зима стала найпосушливішою з 1959 року. Сильна посуха також у Португалії — вона охопила п’яту частину території країни.

В Іспанії, де виробляється половина виробництва оливок та третина фруктів у ЄС, до квітня цього року випало менше половини середньої кількості опадів. Деякі фермери вже повідомили про втрати врожаю до 80%, серед яких постраждали зернові та олійні культури. Це найгірша ситуація за десятиліття.

Подібна ситуація може виникнути в Італії, де до 80% водопостачання йде сільському господарстві. Цього року в горах країни випало мало снігу, і у ґрунті мало вологи, тож фермери були змушені скоротити посівні площі.

“Сильна посуха в Південній Європі викликає особливе занепокоєння не тільки для тамтешніх фермерів, а й тому, що це може підштовхнути до зростання і без того дуже високих споживчих цін, якщо виробництво в ЄС буде значно нижчим”, — сказала представник Комісії Міріам Гарсіа Феррер.

Нагадаємо, непроданий одяг у Євросоюзі не знищуватимуть.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram