Новини
10 Вересня 2021
706

Пікассо, Джакометті, Ротко: На торги виставлено найдорожчу колекцію XX століття

Лоти продаватимуться на двох аукціонах Sotheby’s: наприкінці 2021-го та у травні 2022 року

На фото: робота Альберто Джакометті, “Ніс”. Естімейт за запитом/з архіву пресслужби Sotheby’s

На аукціоні Sotheby’s виставлено колекцію сучасного мистецтва сім’ї Макклоу, повідомляє Forbes. На думку власника аукціону Патрика Драі, це найкраща добірка американського та європейського мистецтва за останні 80 років з естімейтом у $600 млн (приблизна оцінка вартості лота експертами аукціонного дому — Ред.).

$600 мільйонів — найвища передаукціонна оцінка для однієї колекції у світовій історії аукціонних торгів. Для порівняння: колекція, що пішла 2017 року на Christie’s за $850 млн спочатку оцінювалася у $500 млн.

Нью-йоркський девелопер Гаррі Макклоу розлучився зі своєю дружиною Ліндою 2016 року після 59 років шлюбу. Серед майна, яке належало розділити відомому подружжю — музейним філантропам і колекціонерам сучасного мистецтва — американський Forbes називав апартаменти на Манхеттені (зокрема у готелі Plaza за $72 млн), нерухомість у Хемптонсі за $19 млн, 150-футова яхта і колекція творів сучасного мистецтва, яку страхові експерти Christie’s оцінили в $1 млрд.

За даними Forbes, у колекції більше ніж 150 робіт Пікассо, де Куннінга, Ротко, Ворхола та інших знакових художників XX і XXI ст. Експерти самого Гаррі Макклоу оцінювали всю колекцію у $788 млн, експерти Лінди — у $625 млн.

Але головна складність у розділі колекції, як вказував Forbes у жовтні 2019 року, в тому, що апеляційний суд залишив без зміни визначення, що Лінда Макклоу може залишити собі мистецтва всього на $39 млн. Однак один тільки Ворхол у сімейній колекції оцінюється у $50 млн.

Гаррі Макклоу прагнув продати більшу частину колекції, що не належить колишній дружині — що швидше, то краще. Колишня дружина не схвалювала такої стратегії. Лінда Макклоу — віцепрезидент фонду Гуггенхайма. Професійний куратор, вона прагнула продовжувати керувати колишньою сімейною колекцією, жити в оточенні добре знайомих їй предметів мистецтва.

Адвокат Гаррі Макклоу так коротко описував ситуацію в інтерв’ю The New York Times: “У випадку з кількома нулями, це була б ординарна судова історія, але оскільки мова про видатну суму, ситуація стає винятковою”.

Не на користь колишньої дружини був той факт, що на сімейних рахунках восени 2019 року, за даними адвоката Гаррі Макклоу, залишалося близько $600 тис. — сума звісно недостатня, щоб продовжувати боротися за колекцію.

Два роки по тому адвокати змогли домовитися: 65 лотів із зібрання Макклоу будуть продані на двох аукціонних сесіях Sotheby’s в Нью-Йорку в листопаді 2021 і у травні 2022 року. На перший аукціон виставлені 34 роботи, створені починаючи з 1940-х років до нашого часу, серед них — шедеври Альберто Джакометті, Марка Ротко, Сая Твомблі та Енді Ворхола.

Багато художників, зокрема Джефф Кунс, Брайс Марден, Агнес Мартін, Зігмар Польке, Герхард Ріхтер, Сай Твомблі та Енді Ворхол, представлені в колекції кількома роботами, кожна з яких “відповідає” за новий період у їхній творчості, демонструючи еволюцію художнього методу авторів.

Нагадаємо, Sotheby’s 2020 року зібрав понад $5 млрд. П’ятий рік поспіль аукціонний будинок Sotheby’s лідирував на азійському ринку. Минулого року успіх аукціонному дому принесла ставка на модернізацію (експерименти з онлайн-торгами Sotheby’s почав задовго до пандемії) і на персоналізований підхід до клієнта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram