Новини
11 Вересня 2019
857

Під обшуки: В Україну прибула місія МВФ

Місія планує працювати в Україні майже два тижні

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибула в Україну. Метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Місія перебуватиме в Україні до 24 вересня.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 р. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 р.

Попередня місія МВФ працювала в Україні в травні цього року, однак поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Глава місії МВФ Рон ван Роден тоді заявив про  готовність повернутися до Києва після парламентських виборів і формування нового уряду. Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної та податково-бюджетної політики.

За прогнозами Нацбанку, угоди про нову програму розширеного фінансування з МВФ на термін 3-4 роки та обсягом від $5 млрд до $10 млрд може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш в розмірі близько $2 млрд.

Тим часом до головного офісу державного ПриватБанку у Дніпрі завітали силовики. Як пояснив представник банку Олег Серга фактично відбулася виїмка документів.

“Вони (обшуки – ред.) вже закінчилися. Це не були обшуки, як ви їх уявляєте. Зайшла досить велика група людей з місцевих правоохоронних органів, яким потрібні були певні документи. Разом з ними (правоохоронними органами, – ред.) була група спецпризначенців”, – пояснив Серга.

Крім того, стало відомо, що Служба безпеки України й Держбюро розслідувань проводять обшуки в “Укргазвидобування”.

Як повідомила прес-служба компанії, обшуки проходять в апараті управління АТ “Укргазвидобування” і в газопромисловому управлінні “Полтавагазвидобування”.

“Зі свого боку “Укргазвидобування” співпрацює з представниками правоохоронних органів і надає всю необхідну документацію”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, чистий прибуток ПриватБанку в першому півріччі 2019 р. становив 18,3 млрд грн, що у 2,6 раза перевищує аналогічний показник минулого року і є рекордним результатом за всю історію банку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram