Новини
7 Грудня 2022
473

Петро Чернишов: Війна очима Петра Кульпи

Початківці геополітики зустрічаються з досвідченим

Вчора я модерував зустріч із Петром Кульпою у CEO Club. Було нас приблизно 25 осіб — усі вони члени Клубу. (Петро — колишній міністр із Польщі, а тепер він веде різні реформаторські та освітні проєкти в Євросоюзі та Україні).

Почали зустріч із відповіді Петра на питанням як йому вдається так добре говорити російською, потім Петро відповів “Вчитися завжди знадобиться”. І потім те ж саме повторив французькою, німецькою та англійською і запитав на якій ми вважаємо за краще його слухати? Ми віддали перевагу російській.
Петро говорив несподівані речі. Я думав, що ми обговорюватимемо економічні реформи — але ні!

Далі найцікавіше із зустрічі (все що внизу — це каже Петро Кульпа — я тільки модерував!):

— Держава — це фірма. А Україна влаштована за моделлю супермаркету, у якого кожна каса не підпорядковується топменеджменту та веде свій окремий бізнес. У результаті виходить слабка організація, яка має лише два шляхи для контролю: корупція чи кримінал. Це вигідно росії, яка використовує це для того, щоб убити суверенітет і відібрати ресурси.

— Ми живемо в однополярному світі. Жодного гострого протистояння між США та Китаєм не існує. США – домінує і Китаю доведеться виконати їхні правила гри.

— Польща та Україна не мали власних фундаментів суверенітету. Суверенітет Польщі тримається на зовнішніх гарантіях. Те саме стосується України.

— Сьогодні Україна не має суб’єктності, тримається на законах воєнного часу. З нею поки що немає сенсу вести переговори.
Хто хочеться домовлятися з супермаркетом, якщо якісь каси не хочуть дотримуватись закону не продавати алкоголь до 9 ранку?

— Головна помилка путіна в тому, що він не помітив, як за 7 років виникла українська політична нація.

— Про причини війни — яких Кульпа бачить лише дві:
1. Внутрішня причина війни: деградація української державності за 30 років.
2. Зовнішня причина — геополітична і в її основі — танець старої Європи (Німеччина, Франція, Італія) з росією, таке танго, спрямоване на зменшення впливу США в Європі.

— Що таке перемога України у цій війні? Це створення стіни між цивілізованим світом разом з Україною та росією, і насамперед завдяки економічним важелям. Ми виграємо війну, якщо ми зможемо створити залізну завісу санкцій на 20-30 років, яку зможе відокремити цивілізаційною прірвою росію та Україну приблизно як Північну та Південну Кореї. Для цього дуже важливо не допустити зняття санкцій із росії навіть в обмін на повернення територій.
Санкції можна знімати лише в обмін на здачу росією ядерної зброї. Вони від цього відмовляться – от і нехай сидять під санкціями вічно та вбивають свою економіку.

Україні також не можна допустити, щоб до росії під виглядом “лібералів” прийшли люди, які знову накопичуватимуть ресурси для наступних воєн і становитимуть загрозу безпеці України. Друга мета виграшу війни — створити позитивний продукт, який можна “продати” для Західної Європи.
Ніхто не інвестуватиме в країну Україна, якщо ми говоримо про перспективу безпеки лише на 10-15 років. Нам потрібні гроші, які грають у довгу на 50-70 років.

— Україні обов’язково потрібна суб’єктність суспільства — об’єднання підприємців та справді робітничих профспілок.

— Поняття size of goverment є ключовим поняттям для оцінки потенціалу економічного зростання. Показник у країнах, які досягли успіху приблизно 17-20%, в Україні — понад 40%. Це треба терміново міняти.

P.S. Я, якщо чесно, не очікував, що Петро говоритиме про такі питання. Я точно в них експертом себе не вважаю. Але було цікаво й аудиторія слухала дуже уважно та ставила цікаві запитання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram