Новини
1 Липня 2021
700

Перезапустили галузь: Першого липня ухвалено закон про агрострахування

Документ скасовує положення щодо страхування с/г продукції через Аграрний страховий Пул

Верховна Рада України на засіданні 1 липня ухвалила закон, який вносить зміни до Податкового кодексу та регулює відносини, пов’язані зі страхуванням сільгосппродукції з державною підтримкою. Документ №5104 підтримало 311 народних депутатів.

“Для функціонування галузі необхідно аби сільськогосподарські товаровиробники використовували ефективні інструменти управління ризиками, особливо, погодними ризиками, які можуть призводити до різкого падіння сільськогосподарського виробництва”, — зазначають автори законопроєкту.

Так, законом запроваджується державна підтримка сільгоспвиробників в частині страхування продукції. Ще 2012 року був ухвалений закон, який запроваджував агрострахування через Аграрний страховий пул. Проте така модель виявилася неефективною та потребувала реформування.

Законом збільшується ставка податку на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 в.п. до 3,5% з метою надалі спрямувати ці кошти на підтримку страхування с/г продукції.

Також визначаються механізм надання державної підтримки для агрострахування; учасники ринку, вимоги до них, їх права та обов’язки; об’єкти страхування, страхові продукти, ризики, випадки, вимоги до договорів.

Обсяг часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів визначено на рівні до 60%.

Крім того, скасовується положення щодо страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний страховий Пул та уточнюються повноваження Нацбанку як органу, що здійснює нагляд за страховою діяльністю.

Нагадаємо, в Україні запустили ринок землі. З 1 липня 2021 року набирає чинності закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, який Верховна рада ухвалила в березні 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram