Новини
6 Лютого 2024
253

Перехід на 4-денний робочий тиждень допомагає компаніям

Деякі з них уникнули звільнень та банкрутства

Багато компаній, які перейшли на чотириденний робочий тиждень, розглядають його як конкурентну перевагу.

Для Procurify, розробника програмного забезпечення для контролю витрат, розташованого у Ванкувері, скорочений робочий тиждень став рішенням, що дозволило скоротити витрати підприємства. Сьогодні у компанії працює близько 180 співробітників, а восени 2023 року вони завершили раунд фінансування серії C на суму $50 млн, пише CNBC.

За словами співзасновника та генерального директора Амана Манна, компанії-розробнику програмного забезпечення, як і багатьом іншим підприємствам, довелося швидко знайти спосіб скоротити накладні витрати. Потрібно було скоротити витрати на 25–30%. Замість того, щоб звільняти співробітників, він запропонував скоротити зарплати на 20%, водночас всі працюватимуть по 32 години, або чотири дні на тиждень.

Манн згадує, як запропонував це рішення своїм колегам. “Це було досить одностайне “так”, — каже він. — За винятком однієї людини, яка вирішила піти”.

За його словами, мета полягала в тому, щоб допомогти співробітникам пережити важкий економічний період та уникнути вигоряння. Це був непередбачуваний експеримент, додає Манн: “Я не мав точного розуміння, як довго він триватиме”.

Приблизно через три місяці, за словами Манна, бюджет компанії прийшов до норми і компанія відновила зарплати до 100%.

Але замість того, щоб повернутися до традиційного п’ятиденного тижня, Procurify встановила скорочений графік на постійній основі.

“Я почав помічати великі зміни у тому, що відбувалося з нами, – каже він. — Концентрація, зосередженість, енергія, мислення у всіх змінилися. Це був дивовижний досвід, і я вирішив, що ми не повернемось до попереднього графіка”.

Згідно з недавніми експериментами, що проводилися в усьому світі, як керівники, так і працівники згодні з тим, що чотириденний робочий тиждень має великі переваги для продуктивності, морального духу, рівня стресу та балансу між роботою та особистим життям. Більшість працівників і претендентів (81%) підтримують чотириденний робочий тиждень, а кожна третя людина воліла б змінити роботу заради скороченого робочого тижня.

Манн каже, що його команда фокусується на чітко розставлених пріоритетах, щоб працювати швидше і з меншими зусиллями та “когнітивним навантаженням, які можуть виникнути в організації”.

Загалом він вважає, що чотириденний робочий тиждень стане новим стандартом у діловому світі. У міру того, як все більше компаній використовують штучний інтелект для більш ефективної роботи, Манн вважає, що робочий тиждень меншою мірою визначатиметься кількістю годин і більше залежатиме від “правильних цілей, які ми досягаємо як команда”.

Нагадаємо, ЄС і Німеччина нададуть нові гранти малим та середнім підприємствам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram