Новини
27 Червня 2023
274

Орбан знову “ставить палки в колеса” України

Він висловився з приводу експорту зерна та членства країни в ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан стурбований прискореними темпами процесу набуття Україною членства в ЄС та можливим скасуванням Євросоюзом заборони на експорт українського зерна після 15 вересня, повідомив державний секретар Угорщини, відповідальний за міжнародну комунікацію та міжнародні відносини Золтан Ковач, за підсумками засідання Вишеградської четвірки в Братиславі.

Орбан висловив стурбованість уявленням про те, що Україна може приєднатися до ЄС раніше країн, які роками були кандидатами. Зокрема, у цьому контексті він наголосив на необхідності чіткої перспективи членства для жителів Балкан.

Також, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан виступив за те, щоб заборона на імпорт українського зерна в Угорщину діяла і після закінчення терміну заборони Єврокомісії 15 вересня.

“Ми поділяємо побоювання, які викликає в наших країнах зерно, що надходить з України. Ми за те, щоб зерно з України вирушало за межі Європи, але ми проти, щоб це зерно залишалося тут, наприклад, в Угорщині, і знищувало весь угорський зерновий ринок”, — заявив Орбан.

“Тому “так” транзиту, “ні” імпорту, і ми, як і раніше, вважаємо, що ця заборона має зберігатися із середини вересня”, — сказав він.

2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України. Заходи стосуються чотирьох сільськогосподарських продуктів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику — походженням з України.

Єврокомісія заявила, що ці обмеження спрямовані на усунення логістичних проблем, пов’язаних з цими продуктами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. Таким чином імпорт продуктів до цих країн заборонений, а транзит — ні.

5 червня Європейська комісія продовжила заборону до 15 вересня.

Угорщина просила продовжити обмеження на імпорт українських зернових та олійних культур для п’яти східноєвропейських країн щонайменше до кінця 2023 року.

Румунія також просить продовжити обмеження сільгосппродуктів з України до кінця року.

Нагадаємо, ЄС збільшив фінансування зброї для України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram