Новини
6 Лютого 2019
6 798

Оприлюднено рейтинг депресивних міст України

Найбільший відтік населення спостерігається у Таращі та Сватовому

Українці все частіше залишають рідні міста в пошуках кращої долі. Як свідчить дослідження Investory News, населення малих та середніх міст зміщується в більш привабливі до життя міста. Головна проблема – недостатній рівень розвитку соціальних послуг, занепад містоутворюючих підприємств, низькі темпи будівництва та оновлення інфраструктури та відтік кваліфікованих кадрів призводять до втрати потенціалу цих міст, а відповідно, до міграції населення.

За даними офіційної статистики, 70% населення України (29,4 млн. осіб) проживає у містах, в тому числі 30% (8,8 млн. осіб) — у малих та середніх містах з чисельністю мешканців менше 100 тис.


•••

За період 2016-2018 рр. населення малих та середніх міст скоротилося на 1,16%, в той час як цей показник загалом за всіма містами складав всього 0,38%, за селами — 0,66%, а в цілому по Україні — 0,87%.

•••


Малі та середні міста України виявились найбільш вразливими до несприятливої економічної та демографічної ситуації в Україні, а їх мешканці — найбільш мобільними порівняно з мешканцями великих міст та сіл. За період 2016-2018 рр. населення малих та середніх міст скоротилося на 1,16%, в той час як цей показник загалом за всіма містами складав всього 0,38%, за селами — 0,66%, а в цілому по Україні — 0,87%. Таким чином, чисельність населення малих та середніх міст стрімко скорочується, випереджаючи темпи скорочення населення інших населених пунктів.

Населення малих і середніх міст за областями скорочується нерівномірно. Найбільші темпи скорочення продемонстрували міста Чернігівської (-2,36%) та Харківської (-2,15%) областей. Найменше міста скорочуються у Західних областях: Рівненській (-0,09%), Закарпатській (-0,19%) та Львівській (-0,27%). Історично західні області характеризувалися вищим рівнем життя. Крім того, з процесом децентралізації їм вдалося краще адаптуватися до нових принципів розподілу бюджетних доходів, аніж регіонам, в яких домінує важка промисловість. Єдиною областю, яка показала позитивний приріст населення малих міст, є Київська область (+1,55%), в якій активно заселяються міста-супутники Києва — Ірпінь, Буча, Вишгород, Вишневе та Бориспіль.

Водночас саме Київська область є найбільш контрастною в Україні: у ній знаходиться місто-лідер за темпами зростання 2016-2018 рр. — Ірпінь (зростання населення на 13,3%) і місто-антилідер — Тараща (скорочення населення на 4,1%).

Саме Тараща визнана найбільш депресивним містом України за відтоком населення.

В антирейтингу за темпами скорочення населення присутні міста з 10 областей України: по два міста з Луганської, Харківської та Житомирської областей, та по одному з Київської, Тернопільської, Черкаської, Чернігівської, Дніпропетровської і Донецької областей. Серед 13 аутсайдерів 4 міста обласного значення — Канів, Прилуки, Жовті Води та Лиман. За загальним показником якості життя населення (екологія, соціальна інфраструктура, зайнятість) 7 міст зі списку можна вважати депресивними (Тараща, Сватове, Барвінкове, Привілля, Південне, Чуднів, Лиман).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram