Новини
20 Вересня 2019
1 357

Як в Україні продаватимуть землю: Основні деталі законопроекту

Іноземці зможуть отримати землю лише у спадок

На сайті Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства опубліковано законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Згідно пояснювальної записки до законопроекту, право власності на сільгоспземлі зможуть купувати громадяни України, юридичні особи, зареєстровані в Україні, територіальні громади та держава.

При цьому одна фізична або юридична особа з урахуванням пов’язаних осіб зможе сконцентрувати не більше 15% земель в межах області та не більше 0,5% сільськогосподарських земель України.

Іноземці та особи без громадянства можуть отримувати право власності на земельні ділянки в порядку спадкування, проте зобов’язані будуть продати їх протягом року від дати отримання права власності.

Орендарям забезпечується переважне право викупу ділянки, який вони орендують.

Також пропонується встановлювати мінімальну стартову ціну продажу землі державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Громадяни, яким належать земельні ділянки на праві постійного користування та право довічного успадкованого володіння, зможуть викупити ці ділянки з розстрочкою платежу до п’яти років за ціною, що дорівнює нормативній грошовій оцінці.

Мінекономіки буде приймати пропозиції та зауваження щодо даного законопроекту протягом місяця. Далі документ має бути розглянутий на засіданні Кабінету Міністрів і направлений до Верховної Ради.

Як раніше писали Investory News, запропонована владою модель відкритого ринку землі передбачає, що її купувати або продавати зможуть тільки українські громадяни й українські компанії. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками аграрної спільноти для обговорення питання ринку землі у Києві.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram