Новини
5 Жовтня 2021
804

Опитування: Що буде з гривнею до кінця року

Експерти дають різний прогноз курсу національної валюти

Банкіри розходяться в думках щодо прогнозу курсу гривні до кінця року і називають коридор 26,9-28,0 грн/$1, свідчить опитування, проведене агентством “Інтерфакс-Україна”.

“Не дивлячись на падіння цін, експортна складова залишається на досить високому рівні. При цьому попит на споживчі товари падає під впливом зростання захворюваності COVID-19. Друга експортна складова — зерно і масло — також залишається на високому рівні. Додатковий компонент припливу валюти — ставки по ОВДП, які залучають західних інвесторів у довгостроковій перспективі”, — зазначив директор департаменту казначейських операцій Аккордбанка Юрій Єфремов. За його прогнозами, курс до кінця року становитиме 27,20-27,25 грн/$1.

Своєю чергою начальник департаменту персональних банківських послуг Укрсиббанку Ігор Левченко очікує курс долара до кінця року в коридорі 26,9-27,2 грн/$1.

“Однозначно збільшення вартості імпорту і зменшення вартості експорту призводить до дисбалансу платіжного балансу і суттєво впливає на курс валюти. Зростання цін на енергоносії, швидше за все, є тимчасовим явищем, яке посилюється з приходом холодів, і протягом року ціна на газ, нафту та інше повернеться до адекватних рівнів”, — пояснив банкір.

Він додав, що сировина, яка експортується з України, також має високу ціну і десь корелює з цінами на енергоносії. Таким чином, високі ціни на газ можуть впливати на курс гривні, але не в катастрофічних масштабах.

Водночас головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій очікує, що до кінця року гривня незначно девальвує і поступово перейде до діапазону 27,5-28,0 грн/$1. За його словами, на це вплине певне погіршення умов зовнішньої торгівлі внаслідок поступового підвищення цін на енергоресурси й досить різке падіння цін на залізну руду.

“Досить високими залишаються ціни на пшеницю, що на фоні рекордних врожаїв в Україні сприяє зростанню експорту і підтримує пропозицію валюти. Це було одним з головних чинників зміцнення гривні в серпні-вересні”, — додав банкір.

Керівник аналітичного відділу Альфа Банку Олексій Блінов також зазначає, що зміни у зовнішній кон’юнктурі негативно впливають на обмінний курс, зокрема через розширення торгового дефіциту.

“Біржові котирування передаються до фактичних угод української зовнішньої торгівлі з певним лагом, тому Україна тільки починає відчувати несприятливу тенденцію умов торгівлі (співвідношення цін експорту та імпорту), що почалася влітку. До того ж продаж трейдерами іноземної валюти під закупівлю рекордного врожаю тимчасово покращує баланс валютного ринку”, — пояснює експерт.

Блінов зазначив, що згідно з базовим сценарієм макроекономічного прогнозу, торговий дефіцит України розшириться з очікуваних $4 млрд у 2021 році більш ніж до $11 млрд у 2022 році.

“Ми очікуємо помірного ослаблення гривні в середньостроковій перспективі й зберігаємо прогноз середньорічного обмінного курсу 28,5 грн/$1 у 2022 році за базовим сценарієм”, — додав він.

Своєю чергою директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Анна Волуйчак зазначає, що зараз немає ніяких підстав прогнозувати скільки-небудь істотне ослаблення гривні до кінця року. “Найскладніший період осені — вересень — не приніс очікуваної девальвації, що було пов’язано відразу з декількома факторами, які не могли бути враховані в попередніх прогнозах”, — зазначила вона.

За словами Волуйчак, на початку місяця значну підтримку гривні надали великі продажі іноземної валюти “Укравтодором”, який залучив великий кредит від шести українських банків і в першій декаді конвертував кошти в гривню. Крім того, фактором підтримки стало ускладнення епідемічної ситуації, оскільки деяка невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації трохи знизила попит на валюту з боку імпортерів.

Вона додала, що наприкінці місяця ринок готувався до різкого сплеску попиту на фоні великого погашення старих випусків ОВДП, а також дефіциту пропозиції через виплати ПДВ-відшкодування, однак потенційний дисбаланс був повністю компенсований додатковим обсягом пропозиції інвалюти з боку іноземних інвесторів, які знову зацікавилися купівлею ОВДП.

Директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку вказала, що падіння вартості руди на глобальних ринках починає проявлятися на валютному ринку лише через 4-6 місяців. “Якщо дивитися на ключові позиції товарного експорту, то, скажімо, по продовольчій групі сильного падіння цін не спостерігається. Пшениця, наприклад, знаходиться поблизу максимальних значень року… У цілому загальна ситуація виглядає вельми сприятливою для гривні”, — зазначила вона.

Згідно з прогнозом Анни Волуйчак, можливо навіть невелике зміцнення гривні, враховуючи оптимістичні оцінки прогресу в співробітництві з МВФ, які залишаються важливим індикатором для іноземних інвесторів, і майбутні листопадові виплати квартальних податків бізнесом.

Як писали раніше Investory News, українська гривня увійшла в десятку найприбутковіших валют світу щодо американського долара у 2021 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram