Новини
26 Червня 2020
928

Онлайн не врятував: Nike у IV фінансовому кварталі отримала чистий збиток і знизила виторг майже на 40%

Попри це онлайн-продажі збільшилися на 75%, без урахування коливань валютних курсів – на 79%

Найбільший у світі виробник спортивних товарів Nike Inc, за підсумками IV кв 2020 фінроку, попри впевнене зростання онлайн-продажів, відзвітував про чистий збиток і зниження виторгу на фоні спалаху коронавірусу, про це йдеться у повідомленні компанії.

Зазначається, що квартальний виторг знизився на 38%, склавши $6,313 млрд, у порівнянні з $10,184 млрд за той же період минулого року. При цьому онлайн-продажі зросли на 75%, без урахування коливань валютних курсів – на 79%. “Компанія планує продовжити інвестувати в розвиток інтернет-продажів”, – йдеться у звіті.

Що стосується чистого збитку, то по закінченню кварталу (31 травня) показник склав $790 млн, або $0,51 у розрахунку на акцію, у порівнянні з прибутком у $989 млн, або $0,62 на акцію, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

При цьому виторг Nike у Китаї (враховуючи Гонконг, Макао й Тайвань) без урахування коливань валютних курсів зріс на 1%, до $1,647 млрд. Продажі у Північній Америці знизилися на 46%, склавши $2,23 млрд. А от виторг в регіоні Європи, Близького Сходу й Африки зменшилася на 44%, до $1,328 млрд, а в Азійсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці – на 39%, до $801 млн.

У пресрелізі зазначається, що на результати у четвертому кварталі значно вплинуло закриття фізичних магазинів у Північній Америці, Європі, на Близькому Сході, в Африці, Азійсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці.

“Там 90% магазинів, що належать Nike, були закриті майже вісім тижнів протягом кварталу заради здоров’я та забезпечення безпеки співробітників і покупців, а також уповільнення поширення пандемії COVID-19”, – зазначили у компанії. І додали, що наразі у світі працює 90% магазинів, що належать компанії.

Експерти, опитані FactSet, у середньому прогнозували чистий збиток Nike у IV фінкварталі на рівні $0,08 на акцію за виторгу в $7,3 млрд.

Загалом за підсумками 2020 фінансового року виторг компанії скоротився до $37,403 млрд із $39,117 млрд, чистий прибуток знизився на 37%, до $2,539 млрд. Крім того Nike повідомила про відкриття нової кредитної лінії на $2 млрд на додаток до вже наявної лінії на аналогічну суму “заради забезпечення достатньої ліквідності та гнучкості на період пандемії COVID-19”.

На додаткових торгах у четвер, 25 червня, акції Nike подешевшали на 3,9%. З початку року їх капіталізація майже не змінилася й становить $155,63 млрд.

Нагадаємо, що прибуток Nike за II кв 2019 року перевищив усі сподівання аналітиків, показавши зростання на 32% до $1,12 млрд, при цьому виторг компанії збільшився на 10% до $10,3 млрд.

До речі, влітку минулого року Nike презентувала підписку на кросівки для дітей – Nike Adventure Club. Завдяки новому сервісу батьки можуть не турбуватися щодо регулярного оновлення взуття через те, що дитина виросла з чергової пари. А функція “оформити підписку на доставку” надає змогу отримати від чотирьох до 12 пар взуття на рік, при тому, коли дитина виросте з взуття, компанія забере кросівки на переробку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram