Соцмережі
9 Серпня 2019
1 297

Олена Шуляк: Проблема приватних інвестицій в житло

Іноземні інвестиції під захистом, а от гроші українців часто попадають в руки шахраїв

Вже досить тривалий термін я намагаюся розрубити Гордієвий вузол проблем інвестування в будівництво житла.

Показово, що українське законодавство надає іноземним інвестиціям досить суттєвий захист. А ось внутрішній, приватний інвестор до нині залишається без гарантій та захисту. До 70% житла будується за рахунок приватних осіб. У 2018 році українці інвестували майже 35 мільярдів гривень в будівництво житла або 6% від загального обсягу всіх капітальних інвестицій в Україні. Але через хронічні неможливість або небажання захистити ці інвестиції (фактично – гроші українців), з боку як Верховної Ради, так і Кабміну й місцевої влади, спроби придбати нову квартиру обертаються часто на життєву трагедію. Майже 200 тисяч родин вже стали жертвами будівельних афер або непрофесійних забудовників. І, наприклад, щоб забезпечити квартирами ошуканих інвесторів лише в Києві, потрібно щонайменше 3,5 роки віддавати їм ВСЕ побудоване житло в столиці. Масштаб проблеми жахає.

З 2015 року ми з командою однодумців працюємо над проектом змін до законодавства щодо захисту саме приватних інвестицій в житло. Повірте, дууууже складно навіть намагатися узгодити найменші розбіжності в поглядах на це питання.

На даний момент законодавство розглядає людину, яка хоче придбати житло на етапі будівництва як інвестора. Тобто, це не власник квартири, а особа, яка просто дає гроші на цеглу, цемент, вікна, двері тощо. Оплачує роботи. Сплачує зарплатню. Але за фактом – не купує квартиру. Власником житла він стає лише після введення будинку в експлуатацію. Саме тут, на мій погляд, і є основна проблема. Через недоліки законодавства та зловживання ними, українці не можуть ефективно відстоювати свої права при виникненні негараздів у забудовника (умисних чи ненавмисних).
Я хочу змінити цей підхід і дати людям інструмент захисту своїх прав. Тому в моєму законопроекті людина, яка вкладає гроші в будівництво житла, не просто інвестує. Вона одразу стає власником майбутньої квартири. Саме ці юридичні тонкощі допоможуть більш ефективно захистити права українців.
Звичайно, це дуже спрощена картина. Насправді, в законопроекті враховуються численні тонкощі переходу до такого принципу придбання майбутнього житла. Я очікую серйозну як фахову, так і лобістську дискусію. Але я вважаю, що йдемо правильним шляхом. І очікую на підтримку українців.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram