Соцмережі
29 Березня 2022
489

Олексій Мінаков: Чи можлива війна у Польщі

Доброго ранку, ми з України.

Вийшла моя колонка для польсько-українського порталу PolUkr — “Потенційний напад росії на Польщу: здоровий глузд проти логіки путіна”.

З точки зору раціональної війни, планування та постановки цілей військових дій, напад росії на Польщу абсолютно неможливий.

Який другий фронт, коли проблеми із першим? Які резерви та військовий потенціал залишається у путіна після шалених втрат в Україні? Зрештою, удар по країні НАТО — це гарантоване самогубство, враховуючи співвідношення сил.

Але все це аргументи здорового глузду. А з точки зору безумного та відірваного від реальності диктатора, напад на Польшу може виглядати цілком логічним.

По-перше, “недружні” дії поляків вже неймовірно дратують путіна.

Польский Сейм одностайно визнав путіна воєнним злочинцем. Уряд Польщі оголосив про “дерусифікацію економіки” та відмову від нафти та газу рф.

Польща висилає близько 40 російських дипломатів за шпигунство. Польща активно приймає українських біженців. Польща ініціювала відправку в Україну миротворців НАТО, нехай її ініціативу і не підтримали. Польща є хабом для транспортування західного озброєння та гуманітарної допомоги в Україну.

По-друге, путіну терміново потрібна “маленька переможна війна” на фоні кричущого провалу бліцкригу в Україні.

Агресія проти ще однієї країни стане підняттям ставок у грі путіна із Заходом. Це не обов’язково має бути така сама повномасштабна війна, як проти України. Достатньо застосувати тактичну ядерну зброю з подальшим обґрунтуванням “ми ж попереджали, що будь-яке втручання в спецоперацію буде мати наслідки, нас не почули”.

По-третє, 75,5% росіян схвалюють ідею військового вторгнення до наступної країни та вважають, що нею має стати Польща.

Це логічне продовження “військової спецоперації РФ”, на думку росіян. Тож, чому б путіну не задовільнити бажання власного народу? До речі, самі поляки оцінювали ризик нападу росії на Польщу як високий ще на другий день війни в Україні.

По-четверте, мантра НАТО про “не допустити війни НАТО з Росією” лише розв’язує руки путіну, адже є політикою умиротворення агресора.

Диктатор може розраховувати на те, що гібридна атака на Польщу як члена НАТО може розколоти Північноатлантичний альянс. Будуть гарячі дебати всередині НАТО — вступати чи не вступати у прямий конфлікт із Росією, який так старанно відтерміновували, чи відправляти військових у криваву м’ясорубку тощо.

Нарешті, якщо хтось категорично відкидає напад на країну-член НАТО, рекомендую ознайомитись із книгою “Війна проти Росії” (2016). Там якраз описаний можливий сценарій після прокладання сухопутного коридору в Крим із наступом Росії на країни-члени НАТО. Книга написана колишнім заступником Верховного головнокомандувача об’єднаними збройними силами НАТО в Європі.

Тому не варто недооцінювати ризиків. Поки НАТО офіційно не оголошує про плани вторгнення росії в Польщу, як це було в ситуації з Україною. Але не слід виключати імпровізацію російського керівництва, яке загнане в глухий кут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram