Соцмережі
12 Червня 2019
720

Олексій Дорошенко: Як торговельні війни б’ють по яйцям

Крайнощі ринку яєць та коливання цін

Така занадто низька ціна багатьох збила з пантелику. Ринок яєць останні роки коливається від однієї крайнощі до іншої: від того, що ціна внутрішньому ринку є вищою за інші країни, до того, що ціна падає нижче межі беззбитковості.

Сьогодні те, що ми з вами бачимо, є війною на виживання конкурентів із ринку завдяки демпінгу.

Найбільшим гравцем на ринку курячих яєць є холдинг “Авангард”, який належить Олегу Бахматюку. Саме “Авангард” є найбільшим експортером цієї продукції та його доля складає майже 47% в загальних продажах за кордон. Декілька років тому він хотів, за прикладом багатьох галузей в нашій країні, стати найбільшим гравцем вітчизняного ринку.

Але через несприятливі умови, як на міжнародному ринку, так і вітчизняному, йому не вдалося завершити захоплення. Тому ринок виробництва має одного великого гравця, із великими амбіціями, але одноособове рішення щодо ціноутворення він приймати не може. Саме через це в нас останні роки відбуваються постійні гойдалки. Спочатку ціна зростає до свого максимуму, де затримується на місяць-два, а потім падає вниз, іноді нижче собівартості. Це не є нормальним бізнесом, оскільки бізнес хоче стабільності доходів.

У листопаді 2016 року Асоціація постачальників торговельних мереж зверталась до Антимонопольного комітету України щодо зростання ціни на курячі яйця з 14,98 грн за десяток у вересні, за даними статистики, до 23,16 грн на кінець жовтня. Зростання вартості відбулося на 54% за місяць. При цьому 23,16 грн – це була середня вартість яйця вищої, першої та другої категорії. На початку 2018 року Асоціація знову звертається до АМКУ, оскільки тенденції на світовому та українському ринку були протилежними. А крім того, ми отримали інсайдерську інформацію щодо зустрічі представників найбільших виробників. Антимонопольний орган починав дослідження по кожному факту звернення й ціна на куряче яйце починала падати. Але вона повинна бути економічно обґрунтованою, оскільки демпінг завжди закінчується подальшим суттєвим подорожчанням. Задача при продажу нижче собівартості – вимусити закритися конкурентів і підняти ціни до гори. І от тоді споживач пожалкує, що короткий час мав можливість купувати продукцію задешево.
Багато запитань було пов’язано з пожаром на васильківський фабриці “Овостар”, що під Києвом. Тиждень тому там згорів один із пташників. Але за нашими прогнозами, як і зі слів самого виробника, це не вплине на стабільність роботи та ціни. Навіть столиця цього не відчула, оскільки Київщина має найбільше поголів’я курки в країні. Саме в Київській області виробляється 31% яєць від загального обсягу України.
За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж ціна на яйця за місяць, станом на 1 червня, впала на 9,2%. І така ж саме тенденція буде нас чекати і в червні.

На прикладу ринку курячих яєць бачимо, що присутність Антимонопольного комітету може грати позитивну роль у підвищенні конкуренції, яка призводить до ринкової ціни. Але, коли одна компанія, хоче підштовхнути до банкрутства інші – це також повинно розглядитись антимонопольним органом, як дії, які призводять до монополізації ринку. А українці, поки будуть насолоджуватися низькою ціною на яйця, поки пани чубляться…

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram