Соцмережі
20 Вересня 2019
596

Олексій Дорошенко: Наливайки, євробляхи та падіння виробництва

Або що чекає Україну за бюджетом 2020 року?

Налівайки, євробляхи та падіння виробництва. Що чекає Україну за бюджетом 2020 року?
Тільки дійшли руки до бюджету-2020. Внесений бюджет може називатися бюджетом Гройсмана, що й було зрозуміло раніше. Але я вважаю це не недоліком, а скоріше позитивом, оскільки спиратися на досягнення папередников необхідно завжди. Беручи в них найкраще, та відмовляючись від найгіршого.
Відсутність нового податкового законодавства не дозволяло внести на перше читання інший бюджет. Але не могло завадити зробити реальний план приватизації, оскільки воно будується на вже існуючому. І тому 5 млрд грн запланованих на 2020 рік проти 17,1 млрд грн 2019 року викликають нерозуміння. Я проти продажу всього державного майна, як пропонують деякі дикі ліберали, але й проти чемодана без ручки.
Вперше бюджет буде порахований на меншу кількість людей, ніж про це говорить статистика. На 1 липня 2019 року в Україні за розрахунками має проживати 42 млн громадян. Хоча навіть мінімальне споживання продуктів говорить про наявність 32-36 млн ротів та шлунків.
Інфляція кожного року наближається до еталонних 6%. Перший варіант розрахунків Мінфіну говорить про 6% зростання споживчих цін в країні наступного року, а другий варіант – про 6,5%, що буде на 1-1,5% нижче цьогорічної інфляції.
Зростання середньої зарплати, за даними статистики, планується в діапазоні 17-21%. Якщо від зростання зарплати відняти інфляцію, то бачимо досить непогане підвищення купівельної можливості цієї категорії працюючих. Мінімальна платня точно зросте до 4723 грн, але другий варіант розрахунку бюджету на наступний рік зроблений за мінімальної плати в 5065 грн. А це означає, що вона може показати зростання від 13% до 22%. При цьому рівень безробіття наступного року майже не зміниться та складе 8,1-8,6%.
Єдине, що наганяє песимістичні настрої, то це зростання економіки. ВВП країни повинно зрости від 3,3% до 3,6%. Навіть за підсумками І півріччя цього року маємо показник у +4,6%. Тоді, із одного боку ми погіршуємо навіть показник 2019 року, а з другого – малоймовірним виглядає досягнення 40% зростання за наступні п’ять років. Світове зростання економіки 2020 року також прогнозується на рівні 3,6%.
У податках бачимо лише зростання. Рентна плата зросте на 10% та складе 8,8% і акциз на сигарети – на 31%. Усе інше, до другого читання в жовтні, залишається без змін. При цьому зростає рента для видобування залізної руди на 10%, а наприклад, доходів від ренти від спеціальне користування води, навпаки, на наступний рік закладено на 5% менше, за використання лісових ресурсів навіть на 13%. Також Уряд очікує отримати менше надходження ренти від видобутку газу та нафти. Не розуміючи причину збільшення доходів від ренти в одних галузях, та підняття в інших може скластися враження про вибірковий підхід до них, або про падіння рівня промислового виробництва.
Вносячи в проект бюджету-2020 зменшення надходженнь від акцизу на автомобілі на 36%, порівняно з поточним роком, можна зробити висновок, що ніхто не розраховує на розмитнення євроблях і термін розмитнення автомобілів на іноземних номерах будуть продовжувати.
У той же час не планується боротьба з налівайками, і навіть прогнозується збільшення тіньового сектору оскільки доходи від лікеро-горілчаної галузі повинні зменшитися на 16%. Це означає, що “Укрспирт”, як годував, так і далі буде годувати своїх власників.
От таке перше враження від прочитання проекту бюджету Уряду Олексія Гончарука. Не найгірший варіант розвитку подій, але й не найкращий.

Налівайки, євробляхи та падіння виробництва. Що чекає Україну за бюджетом 2020 року?Тільки дійшли руки до бюджету-2020….

Опубліковано Alexey Doroshenko Пʼятниця, 20 вересня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram