Соцмережі
18 Травня 2019
690

Олексій Дорошенко: Цукрова стабільність

Ціна буде незмінною за рахунок минулорічних залишків

Оскільки з’явилися прогнози Асоціації “Укрцукор” про зменшення виробництва цукру в країні та відповідні думки щодо підняття цін на цей продукт Асоціація постачальників торгівельних мереж разом із Економічний дискусійний клуб вирішили розібратися в цьому питанні та надати свої висновки.
Минулого року було вироблено 1,82 млн тон вітчизняного цукру. Асоціація “Укрцукор” прогнозує виробництво цукру в країні цього року в розмірі 1,1-1,2 млн тон. Зменшення відбудеться за рахунок зменшення посівних площ на 20% порівняно з 2018 роком.
У світі 2019 року дефіцит цукру складе біля 1,4 млн тон. При виробництві солодкого продукту в минулому році в розмірі 187,8 млн тон це означає лише 0,7% від загального обсягу. Але цукор – продукт, на ціну якого в значній мірі впливають перехідні залишки минулого року. А от як раз вони в Україні великі та складають орієнтовно 1,2 млн тон. Ємність внутрішнього ринку на сьогодні не перевищує 1,4 млн тон. А це означає що країні, якщо вона не буде експортувати, навіть залишків буде майже достатньо для задоволення потреб. Експорт же потрошки падає, знизившись на 10% за рік і становивши за сім місяців 304 тис тон.
Цукор є біржовим товаром та відомий своїми великими коливаннями ціни. Коливання цін, від його мінімальної ціни до максимальної, за 40 років склало 33 рази. Це пов’язано з технологіями виробництва та попитом на нього. Так у вересні 2016 року ф’ючерсна ціна складала $597, а в травні 2019 року – $324. Тобто біржова ціна падає два з половиною роки поспіль, а роздрібна ціна на внутрішньому ринку – третій рік поспіль, із 2016 року.
Тому ринок цукру буде спокійним у 2019 році й ціна на нього може або залишитися без змін або може коливатися в рамках 2-3%. Але це лише за умови, що Уряд буде контролювати баланс виробництва та експорту цукру, щоб заздалегідь попередити виробників або імпортерів про поточну ситуацію.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram